Coronavirus

Certificatele COVID-19 emise în Republica Moldova se modifică: Ce vor include

Autoritățile de la Chișinău anunță că certificatele COVID-19 emise în Republica Moldova vor fi modificate.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Începând de astăzi, 11 octombrie, certificatele COVID-19 moldovenești vor fi modificate. Potrivit vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu modificarea se face pentru ca certificatele emise în Republica Moldova să fie compatibile cu cele europene.
Coronavirus
Ultima oră: Elevii și studenții nu vor mai sta în carantină 14 zile
Țurcanu mai spune că noile certificate vor fi disponibile din data de 15 octombrie, iar cetățenii le pot descărca de pe site-ul certifcate-covid.gov.md. Acestea vor include date despre statutul persoane. Mai exact, dacă persoana a fost testată, a fost bolnavă și s-a vindecat sau dacă este vaccinată. Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu a precizat că pentru a genera certificat de testare este important ca persoana să dețină un rezultat la test efectuat doar într-un laborator.
„Toate instituțiile medicale cât și laboratoarele publice cât și cele private care efectuează teste antigen și PCR deja sunt interconectate la sistemul creat și orice persoană care se prezintă în laborator și solicită efectuarea unui test pentru un certificat COVID-19 se va regăsi în baza de date care se reactualizează”, a precizat Nicolăescu.
Societate
Țările care au recunoscut certificatele de vaccinare anti-COVID: Unde pot merge moldovenii
Totodată, certificatele vor putea fi verificate, iar cele falsificate vor fi depistate foarte ușor.

„Acum suntem în proces de testare tehnică a platformei. Certificatele valide au culoarea verde, platforma va identifica certificatele false COVID”, a declarat vicepremierul pentru digitalizare.

Țurcanu mai spune că Guvernul, prin intermediul Ministerului Sănătății a depus o solicitare către Comisia Europeană pentru a fi recunoscut certificatul și peste hotare la fel cum sunt recunoscute certificatele statelor membre ale Uniunii Europene. Potrivit vicepremierului, certificatele emise în Republica Moldova, chiar și la formatul actual sunt acceptate de unele state europene.