Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo face praf guvernarea: „Ne întoarcem la statul capturat”

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a făcut declarații pentru presă după ședința de judecată în care i s-a aplicat măsura preventivă de arest la domiciliu.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Alexandr Stoianoglo susține că toate acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și ilegale.

„Este un dosar politic. E foarte rău că, după doi ani de când am ieșit din „statul capturat”, ne întoarcem la aceleași clișee. Nu am înțeles de ce după doi ani de când s-a schimbat în țară situația cu dosarele la comandă, și eu garantez că noi nu am făcut niciun dosar la comandă, nu a fost persecutat niciun jurnalist, niciun om de afaceri, după ce o lună în urmă eu am dispus ca arestul preventiv să fie aplicat numai în cazuri extraordinare, în cazul oamenilor care săvârșit omoruri, violuri, și în privința mea, a procurorului general, se aplică același lucru. (...) Ei nu știu ce fac”, a declarat procurorul general suspendat din funcție.

Stoianoglo s-a arătat revoltat de faptul că acuzarea îl învinuiește de modificarea cadrului legal prin care ar fi facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Și anume că, fiind președintele comisiei parlamentare de profil, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce ar fi dus la „favorizarea spălării banilor".

„În prima zi de reținere eu am prezentat documentele care arată că eu nu am nimic cu amendamentele care au fost introduse în lege în 2011. Inițiativa a venit de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, a trecut prin Guvernul Filat, a fost expediată în Parlament. (...) Eu ca președinte al Comisiei am semnat raportul. Mai mult nimic. Ce am eu cu Laundromatul? Vă imaginați că atunci, în perioada când era la putere coaliția dintre liberal-democrați și democrați, Plahotniuc și Filat, Stoianoglo putea introduce niște modificări care să schimbe situația în țară?”, a remarcat procurorul general suspendat.

Stoianoglo susține că afirmațiile procurorilor că nu a colaborat cu ancheta nu sunt adevărate.
„Eu am colaborat cu ancheta și până acum, dar avem convingeri diferite în ceea ce privește colaborarea cu ancheta. Ei consideră că colaborarea înseamnă că eu trebuie ceva să recunosc. Eu nu am săvârșit nimic ca să recunosc. Unicul scop politic a fost înlăturarea mea din funcție. Are loc procesul de acaparare a instituțiilor statului”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, după ce procurorii au solicitat plasarea lui în arest preventiv pentru 30 de zile. Ședința de judecată a durat mai bine de nouă ore.
„Instanța a admis parțial demersul nostru. Urmează să studiem și să ne pronunțăm dacă contestăm sau nu. Stoianoglo pledează nevinovat. Sunt divergențe de poziții în ceea ce privește poziția apărării și poziția acuzării”, a declarat procurorul de caz Victor Furtună.
Politică
Chicu: O mână de criminali a sechestrat procurorul general
Amintim că procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Avocatul procurorul general suspendat, Vasile Gafton, a declarat pentru Sputnik că apărarea are probe prin care să demonstreze instanței că Alexandr Stoianoglo „nu este vinovat de ceea ce i se încriminează”.
Politică
Avocatul lui Stoianoglo spune că nu i se permite să discute între patru ochi cu clientul
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
Iată cum a comentat această acuzație, pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul Vasile Gafton.
"Lui Stoianoglo i se încriminează comiterea infracțiunii (Articolul 327 aliniat trei al Codului Penal) precum că el, fiind președintele comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. Deci o aberație", affirmă avocatul.
Și asta pentru că, precizează Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".