Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo va fi eliberat? A expirat termenul de 72 de ore de la reținere - ce spune legea

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar putea fi eliberat după ședința de astăzi a Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. Și asta pentru că magistrații nu au pronunțat o hotărâre până la ora 17:45.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Potrivit legislației, dacă nu este luată o decizie de către instanță la demersul acuzării, atunci când expiră termenul de 72 de ore de reținere, bănuitul este eliberat. Ancheta pe numele lui Stoianoglo nu încetează însă. Termenul a expirat la ora 17:45, iar judecătorii nu au pronunțat încă o hotărâre.
Amintim că procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Politică
Avocatul lui Stoianoglo spune că nu i se permite să discute între patru ochi cu clientul
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Avocatul procurorul general suspendat, Vasile Gafton, a declarat pentru Sputnik că apărarea are probe prin care să demonstreze instanței că Alexandr Stoianoglo „nu este vinovat de ceea ce i se încriminează”.
Amintim că cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
Iată cum a comentat această acuzație, pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul Vasile Gafton.
"Lui Stoianoglo i se încriminează comiterea infracțiunii (Articolul 327 aliniat trei al Codului Penal) precum că el, fiind președintele comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. Deci o aberație", affirmă avocatul.
Și asta pentru că, precizează Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".