Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Slusari: Moldova ar putea fi lovită și de deficitul energiei electrice

Fostul deputat a publicat o scrisoare pe internet în care Centrala Termoelectrică din Cuciurgan își anunță consumatorii că sunt posibile întreruperi în livrarea de curent electric.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Dacă problemele legate de aprovizionarea cu gaze a Moldovei nu vor fi rezolvate până în data de 10 octombrie, Centrala Termoelectrică din Cuciurgan va reduce furnizarea de energie electrică către malul drept al Moldovei. Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexander Slusar a anunțat acest lucru pe Facebook.
La mesajul său, el a atașat o poză cu respectivul document, în care Centrala Termoelectrică din Cuciurgan anunță că, începând cu 6 octombrie, problema aprovizionării cu gaz prin sistemul ucrainean de transport al gazelor rămâne nerezolvată.
"Această circumstanță duce la reducerea livrărilor cu gaze pentru producerea energiei electrice. Dacă această problemă nu va fi soluționată între Moldovagaz și concernul Gazprom până în data de 10 octombrie, atunci din 11 octombrie, Centrala Termoelectrică din Cuciurgan va fi obligat să reducă proporțional aprovizionarea electricitate în baza contractului nr. 112 din data de 30.03.2021 ", se arată în documentul emis de Centrala Termoelectrică din Cuciurgan.
Analize și opinii
Fost procuror: Alături de Stoianoglo trebuie să stea și Sandu
Amintim că ieri, 6 octombrie, Moldovagaz a anunțat că consumatorii din Republica Moldova se vor confrunta cu un deficit de gaze naturale din cauza contractului semnat cu întârziere cu Gazprom și a lipsei rezervelor pentru consumatorii moldoveni.
Mai exact, Moldovagaz a anunțat că, "grație faptului că acordul cu „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, „Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021".
În aceste condiții, „Moldovagaz”, în calitatea sa de furnizor de gaze, apelează la consumatori cu cererea de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
1.
consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
2.
fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.
Editoriale
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească