CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Din 3 octombrie și pe tot parcursul lunii, reprezentanții ANSA vor vaccina vulpile pe cale aeriană. Vaccinul este destinat imunizării împotriva rabiei. Astfel, un avion decolează de pe aeroportul Mărculești, iar momelile sunt distribuite conform liniilor de zbor prestabilite, evitând zonele locuite, lacurile, râurile și drumurile naționale.
Responsabilii ANSA vor repartiza momelile și manual. Acestea vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină și pe traseele vulpilor, în apropiere de locul aflării lor. În perioada vaccinării, în zonă nu se recomandă vânătoarea, iar libera circulație a pisicilor și câinilor va fi restricționată.
Vaccinul antirabic nu este destinat imunizării animalelor domestice. Totuși, acesta nu prezintă pericol în cazul administrării accidentale a acestuia de către alte viețuitoare. ANSA îndeamnă oamenii ca să nu atingă momeala, dar dacă o găsesc într-un loc unde sunt copii sau animale de companie, atunci să o ia cu o mănușă și să o ducă într-o pădure sau la un medic veterinar.
Prima campanie de vaccinare a vulpilor s-a desfășurat în iulie, anul trecut. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Rabia, sau cum i se mai spune în popor turbarea, este o boală infecțioasă virală, care afectează sistemul nervos central și este periculoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni. Animalele infectate pot răspândi boala prin mușcătură sau salivă.
Specialiștii susțin că dacă vaccinul antirabic nu este administrat la timp, atunci boala devine fatală. Vulpile sunt considerate cea mai mare sursă de răspândire a rabiei.