Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stepaniuc: Sarcina Maiei Sandu este să oprească exodul populației și să reînvie producția

Republica Moldova are nevoie de piața din Rusia și CSI, iar Europa de Vest nu simte necesitatea economiei moldovenești modernizate. De această părere este fostul vicepremier Victor Stepaniuc.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Fostul viceprim-ministru Victor Stepaniuc a vorbit în cadrul studioului Sputnik Moldova despre necesitatea economică a Rusiei și CSI pentru Moldova, menționând că Europa de Vest nu are nevoie de o economie moldovenească modernizată, în timp ce exodul moldovenilor din țară continuă.
„În ultimii ani, președintele Maia Sandu arăta ca un om al forțelor de dreapta și pro-europene, precum și un politician conștient de poziționarea Moldovei și de presiunea geopolitică la care este expusă țara noastră. În calitate de economist, ea înțelege că este foarte dificil să construim economia Republicii Moldovei fără Rusia și CSI”, a declarat politologul Victor Stepaniuc.
Economie
Moldova Fruct: Federația Rusă rămâne principala destinație pentru fructele moldovenești
Stepaniuc a precizat că astăzi, principalul export al Moldovei este orientat spre Occident, deoarece toată industria și producția agricolă a fost închisă, iar dacă s-ar deschide, atunci Rusia poate profita de jumătate din producția moldovenească. Fostul vicepremier consideră că pentru piețele de desfacere se merită să se lupte.
„Acum 30 de ani, moldovenii au visat cum țara noastră va umple întreaga Europă cu roșii. Situația actuală a economiei, precum și ideea modernizării acesteia, sunt legate nu numai de Europa de Vest. Europa de Vest nu are necesitatea modernizării economiei Moldovei. Nici Rusia nu are nevoie de aceasta, însă suntem legați prin gazul pe care îl cumpărăm de la Federația Rusă”, susține Stepaniuc.
Politologul a vorbit și despre recolta de toamnă a strugurilor, merelor și prunelor, al căror export este încă sub semnul întrebării, susține Stepaniuc, iar producătorii sunt nevoiți să vândă fructele la fabrici la un preț de 1,20 - 1,30 de lei pentru un kilogram. Fostul vicepremier susține că dacă costul strugurilor este de 3 - 4 lei kilogramul, vânzarea acestora cu un leu pentru un kilogram va duce la ceea că nu vor ajunge bani pentru plata salariilor la lucrători, care anul viitor nu vor dori să muncească gratuit.
„În ultimii doi sau trei ani, numărul podgoriilor din Moldova a scăzut, deoarece este neprofitabil ca oamenii să lucreze în viticultură. De aici și reducerea locurilor de muncă. Nu este o coincidență faptul că nici sosirea Maiei Sandu nu a oprit exodul populației din Moldova. Ea, ministrul economiei și prim-ministrul, trebuie să se gândească zi și noapte cum să facă ca populația să nu mai plece și cum să reînvie producția. Este imposibil să faci acest lucru fără piața din Federația Rusă”, a conchis Stepaniuc.