CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Analistul politic Roman Mihăeș a discutat în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la radio Sputnik Moldova despre mai multe aspecte, dar a menționat și relația Germaniei cu Federația Rusă și dacă Moldova ar trebui sau nu să aibă o relație asemănătoare cu Rusia.
„Republica Moldova trebuie să încerce să folosească relația amicală cu Germania, dar și faptul că avem țară asociată Uniunii Europene în discuția cu Federația Rusă pe două, trei întrebări stringente. Una ar fi reglementarea conflictului transnistrean, unde Rusia deține un pachet mare de control la subiectul acesta și ceea ce ține desigur de aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru că toți știm că e un subiect complicat, din cauza faptului că de-a lungul anilor s-au acumulat niște datorii”, a declarat analistul politic.
Mihăeș a discutat și despre datoriile la gaz pe care le are regiunea transnistreană și a menționat că deja s-au adunat în jur de opt miliarde de dolari.
„Am văzut că domnul Krasnoselski, în vizita sa de la Moscova, pentru prima dată a recunoscut această datorie, dânsul a dat așa o afirmație că noi recunoaștem această datorie și va trebui să discutăm cum vom plăti în timp. Până acum, liderii regiunii nu recunoșteau niciodată datoria respectivă, lăsau cumva ceață în subiectul acesta”, a precizat expertul.
Analistul politic a precizat că declarația făcută de Krasnoselski nu a fost una întâmplătoare și că aceasta ar fi fost coordonată cu reprezentanții de la Moscova. Mai mult, Mihăeș consideră că întreprinderea „MoldovaGaz” trebuie să fie reorganizată.
„Orice întreprindere care are datorii trebuie redresată cumva, nu poate la infinit să crească datoriile, undeva vine falimentul. Ca să nu ajungi la faliment trebuie să faci o redresare, trebuie să găsești o soluție ca aceste datorii să fie stinse. Poate o soluție ar fi ca pachetul transnistrean să fie împărțit între Republica Moldova și Federația Rusă, de exemplu. (...) Eu cred că guvernul moldovean trebuie să-și pună ca scop să ajungă la 51 la sută din pachetul întreprinderii ca să aibă un control efectiv asupra sistemului, asupra formării prețurilor pe intern pentru că atunci când apare problema că trebuie plătite datoriile, trebuie să existe cineva care să aibă un control efectiv asupra gestiunii întreprinderii”, a conchis analistul politic.