Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Talibanii solicită ajutorul rușilor pentru stabilizarea situației din regiune

Zabihullah Mujahid, ministru adjunct al culturii în guvernul taliban*, spune că Rusia ar pute fi intermediar între Afganistan și ONU.
Sputnik
BRUXELLES, 25 sept – Sputnik. Zabihullah Mujahid, ministru adjunct al culturii în guvernul taliban*, spune că, pentru a ajuta noul guvern să reconstruiască Afganistanul, Rusia - una dintre țările care și-au păstrat misiunea diplomatică - ar putea acționa ca intermediari între țară și ONU, arată Sputnik.
În timp ce talibanii* l-au numit pe Suhail Shaheen drept reprezentant la ONU, dar așteaptă în continuare răspunsul organizației la această numire, vice-ministrul culturii Zabihullah Mujahid a explicat Sputnik rolul pe care îl poate juca Rusia în relațiile dintre această mișcare și ONU.
„Ea [Rusia, nota editorului] poate fi un intermediar între noi și ONU, inclusiv în ceea ce privește reducerea presiunii sancțiunilor. Solicităm asistență rusă pentru soluționarea situației din regiune și în special din Afganistan, precum și în procesul de reconstrucție a țării ", a declarat el.
Politică
„Mulțumim pentru arme, Biden!” Cine îi susține pe talibani în Afganistan
Potrivit vice-ministrului, noul guvern afgan speră că următoarele ședințe ale Consiliului de Securitate al ONU vor avea efecte pozitive pentru țară.
Afganistanul, a continuat el, are nevoie de ajutorul mai multor țări. "Mai multe națiuni ne-ar putea ajuta. Rusia ar putea contribui la proiectele sale economice, comerciale și de investiții. Turcia ar putea ajuta în sectorul educației", a adăugat el.
Oficialul a cerut și Statelor Unite să-și redeschidă misiunea diplomatică la Kabul, subliniind totuși că talibanii* nu vor tolera prezența soldaților străini pe pământul afgan, mai ales că, potrivit acestuia, sprijinul poporului afgan este suficient pentru a lupta împotriva lui Daesh.

Relațiile cu Franța

În ceea ce privește relațiile cu țările occidentale, în special cu Franța și Regatul Unit, vice-ministrul constată că în prezent nu a existat nici o declarație oficială cu privire la intenția lor de a recunoaște noul guvern în Afganistan.
Internațional
BRICS îndemnă părțile din Afganistan să se abțină de la violență
"Nu avem nicio problemă să interacționăm cu ei. Facem apel la relații puternice cu Europa, Statele Unite și toate țările lumii. Mizăm pe recunoașterea lor și avem nevoie de cooperare la toate nivelurile, în special diplomatice", a dat el asigurări.

O vizită a talibanilor* la Moscova?

Ulterior, o sursă din Ministerul rus de Externe a declarat pentru Sputnik că Moscova și Kabul discutau posibilitatea unei vizite în Rusia a unei delegații a guvernului taliban*.
„Discuțiile sunt în curs, dar este prea devreme pentru a vorbi despre detalii”, confirmă interlocutorul agenției.

Putin asupra viitorului Afganistanului

Vorbind în 17 septembrie la summitul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) de la Dușanbe, Vladimir Putin a considerat că revine Statelor Unite și țărilor NATO să își asume și, prin urmare, să corecteze consecințele prezenței lor în Afganistan.
„Presupunem că Statele Unite și țările NATO, care sunt în mod evident direct responsabile de consecințele grave ale prezenței lor îndelungate în această țară, trebuie să suporte cea mai mare parte a costurilor legate de reconstrucție [în Afganistan, nota editorului]”, a declarat președintele.
Vladimir Putin consideră că este necesar să colaboreze cu Statele Unite și alte țări occidentale pentru a elibera fondurile afgane aflate în străinătate și pentru a relua programele Băncii Mondiale și ale FMI.
În sfârșit, subliniind faptul că guvernul taliban* este interimar și nu este cu adevărat reprezentativ sau incluziv, președintele consideră totuși că este încă necesar să se lucreze cu acesta.
Taliban - organizație teroristă, interzisă în Rusia