Coronavirus

Ultima oră! „Certificatul COVID-19 devine obligatoriu” - iată în ce condiții

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a reunit astăzi în ședință și a adoptat noi măsuri de protecție împotriva COVID-19. Iată ce restricții au fost introduse.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a susținut un briefing după ședința de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și a anunțat noile măsuri de protecție adoptate.

„Comisa, dorind să micșoreze numărul de călători în transportul public, unde sunt cele mai periculoase focare de transmitere a infecției, introduce, acolo unde este posibil, cerința de muncă la distanță și trecerea universităților în regim online. De asemenea, Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităților certificatul COVID-19 să devină obligatoriu”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința de astăzi a Comisiei Naționale de Excepționale de Sănătate Publică.

Ea a precizat în context că certificatul COVID-19 înseamnă - sau certificatul de vaccinare, sau un test negativ la COVID-19, sau certificatul despre suportarea bolii în ultimele șase luni sau certificatul despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.
Coronavirus
CNESP a instituit mai multe praguri de alertă: Ce restricții vor fi impuse
De asemenea, Nemerenco a precizat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost împuternicit de către Comisie să elaboreze un pachet de facilități. Acesta ar urma să prevadă zile de odihnă pentru încurajarea vaccinării tuturor angajaților din prima linie și a căror activitate profesională implică o interacțiune directă cu cetățenii. De asemenea, pachetul ar urma să prevadă și măsuri compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora ar putea fi afectată de măsurile de protecție.

Patru praguri de alertă epidemiologică

Ministrul Sănătății a anunțat în urma ședinței CNESP că au fost instituite patru praguri de alertă în funcție de incidența cazurilor în fiecare localitate.
Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui săptămânal să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.