CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Guvernul este obligat să participe la negocierile cu Gazprom privind prețul la gazele naturale. De această părere este fostul deputat al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari, care a fost invitat în Studioul Sputnik Moldova.
Politicianul este de părerea că această întrebare nu poate fi lăsată exclusiv pe seamă conducerii Moldovagaz. El consideră că la negocieri trebuie să participe premierul sau ministrul de profil.
”Nu vorbim aici de președintele țării, mai degrabă, este vorba de Guvern. Fie prim-ministrul personal, fie ministrul abilitat, dar nu poate fi lăsată această întrebare la discreția conducerii Moldovagaz”, a afirmat Slusari.
Fostul deputat a reamintit în context că Guvernul este proprietarul a peste 35 la sută din acțiuni ale întreprinderii Moldovagaz.
”Da, sunt niște relații contractuale dintre doi agenți economici, dar, iarăși, este un subiect de mare rezonanță, de importanță majoră pentru societate, economia întreagă - aspectul economic, și al doilea este aspectul juridic, pentru că Guvernul deține 35%”, a remarcat fostul deputat al Platformei ”DA”.
Amintim că anterior președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre MoldovaGaz și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține MoldovaGaz, a declarat Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea Moldovagaz, deoarece aceasta este atribuția lor.
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu Moldovagaz, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu Moldovagaz, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
„Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Ulterior însă președintele Moldovagaz Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu Gazprom pentru a negocia prețul la gaze naturale.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus Gazprom și compania Moldovagaz expiră la 30 septembrie 2021. Moldovagaz activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.