Sport

Un medic moldovean a primit interdicție pe viață să lucreze în domeniul sportului

Scandal în lumea sportului. Un medic moldovean a fost înlăturat pe viață de la testarea sportivilor.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Un medic moldovean a primit interdicție pe viață de a lucra în domeniul sportului. Asta după ce a fost găsit vinovat de trucarea unor probe anti-doping la halterofili, participanți la campionate mondiale, scrie ita.sport.
Potrivit sursei citate, la 8 noiembrie 2015, în timpul unei misiuni de colectare a probelor la Chișinău, medicul Dorin Balmus, care lucrează pentru Federația Moldovenească de Halterofilie, a înlocuit probele a trei sportivi moldoveni înainte ca aceștia să concureze la campionatul mondial de la Houston, SUA. Probele sportivilor au fost substituite cu mostre ale altor persoane și toți trei au putut concura la întrecere, deși fiecare dintre ei „urma un ciclu de dopaj în acel moment” și riscau să fie testați pozitiv. Încălcarea a ieșit la iveală mai târziu, sportivii primind interdicțiile de rigoare.
Cei trei sportivi au fost ulterior testați pozitivi pentru o substanță interzisă și sancționați atât pentru utilizarea substanței interzise, ​​cât și pentru metoda interzisă de substituție a urinei. Sursa menționează că este vorba despre sportivii Iurie Bulat, Ghenadie Dudoglo și Artiom Pipa.
Sport
Șase medalii pentru Moldova la Europenele de la Moscova
Potrivit euronews, interzicerile pe viață pentru dopaj sunt rare în sport, dar ITA a decis că este potrivit pentru Balmus „având în vedere natura și severitatea încălcărilor regulilor”.
Despre înșelăciune a relatat inițial un documentar din anul 2020 al radiodifuzorului german ARD. Filmul, consacrat neregulilor financiare și corupției legate de acoperirea fenomenului de dopaj în Federația Internațională de Haltere, a provocat un scandal de proporții, soldat cu demisia președintelui Tamas Ajan.
Agenția Mondială Antidoping declarase anul trecut că practica utilizării unor terțe persoane pentru testele de dopaj a fost larg răspândită în haltere și a declarat că investighează 18 cazuri de „substituire de urină suspectată” în șase țări.