CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Comisiei Electorale Centrale are un nou președinte. Este vorba de Angelica Caraman. Propunerea de a fi numită președinte vine din partea lui Pavel Postică și susținută de toți membrii comisiei care au fost astăzi prezenți la ședință.
După ce a fost aleasă președinte, Angelica Caraman a venit cu un mesaj către colegii săi.
"Colegi, vă mulțumesc pentru această încredere. Vom munci cot la cot ca să îndeplinim așteptările și să asigurăm o activitate așa cum trebuie. De astăzi începem procedurile pentru alegerile locale noi. Vă mulțumesc și la muncă", a declarat Angelica Caraman.
Vicepreședintele și secretarul urmează să fie ales în următoarele 15 zile, după ce Parlamentul va suplini numărul tuturor membrilor CEC. La fel, propunerea a venit din partea membrului Pavel Postică.
La ședința de astăzi au fost prezenți șase membri CEC: Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteață și Pavel Postică. Cinci din ei au fost aleși în calitate de membri ai CEC de deputații care au fost prezenți la ședința de ieri a Parlamentului. Din cei nouă candidați propuși de deputați au fost aleși doar cinci, pentru că candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu s-au prezentat la ședință, la fel ca și deputații care i-au propus.
Conform proiectului de lege propus de deputați, cinci candidați sunt din partea PAS. Trei membri au fost propuși de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”.
Candidații propuși de PAS: Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteață
Candidații propuși de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu
Candidații partidului „ȘOR”: Vadim Banaru.
Este de menționat faptul că toți candidații propuși de fracțiunea PAS au întrunit numărul necesar de voturi, dar candidatura partidului „ȘOR”, Vadim Banaru, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Astfel, el a acumulat doar șase voturi.
Anterior, Maia Sandu a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Pavel Postică în calitate de membru CEC.
Amintim că opt membri ai Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși, iar unul de către președintele țării. Precizăm că mandatul fostei componențe CEC a expirat în luna iunie, însă din cauza alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie, a fost prelungit cu 90 de zile.