CHIŞINĂU, 14 sept – Sputnik. Miercuri, 14 septembrie (1 septembrie calendar bisericesc), creştinii ortodocși încep un nou an eclezial, numit şi Indiction. Această sărbătoare a fost instituită pentru prima dată de către Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea din anul 325. În biserici sunt săvârşite rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.
Mai există un motiv pentru care această zi a fost rânduită ca zi a începutului de an bisericesc. Potrivit Tradiției, în această zi Mântuitorul Iisus Hristos a început să predice în public. El a intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia, care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască.
Potrivit Mineiului pentru Septembrie, pe lângă prăznuirea sfinţilor din această zi, se pomenește şi momentul începutul noului an bisericesc: „Sosit-a intrarea anului, care ne cheamă să cinstim pe cei ce o luminează pe ea", şi cere de la Hristos: „…Doamne, binecuvântează lucrurile mâinilor Tale şi ne învredniceşte pe noi, cu folos a trece crugul anului".
Viața Sfântului Simeon Stâlpnicul
Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. El s-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mica. A părăsit casa părintească la vârsta de optsprezece ani și s-a călugărit la mănăstirea Eusebona. Sfântul Simeon Stâlpnicul s-a făcut începătorul unei practici necunoscute pană atunci, aceea de a se ruga zi și noapte de la înăltimea unui stâlp. Vreme de 37 de ani s-a nevoit în vârful unui stâlp de 16 metri lângă orașul sirian Alep.
Stâlpnicii sunt o categorie aparte de călugări asceți. Aceștia trăiau într-o maximă izolare, în vârful unui stâlp de lemn sau piatră, într-un spațiu foarte strâmt și fără acoperiș, și nu putea sta decât în picioare sau în genunchi. Aceasta forma de ascetism a apărut în Siria, în prima jumătate a secolului al V-lea.
Structura anului Bisericesc
Potrivit tipicului, anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul.
Perioada Triodului durează 10 săptămâni. Primele trei sunt dedicate pregătirilor înainte de începerea postului Paştelui, iar celelalte șapte sunt dedicate pregătirii pentru marea sărbătoare a Învierii.
Perioada Penticostarului durează opt săptămâni și ține de la Duminica Paştilor până la Duminica I-a după Rusalii sau a Tuturor Sfinţilor.
Perioada Octoihului durează tot restul anului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, iar durata ei variază în funcție de data Paştilor.