CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare Ninel Revenco susține că simptomele variantei Delta și cele ale variantei inițiale diferă între ele. Totuși, febra, durerile de cap, durerile de gât și rinoreea rămân a fi cele mai frecvente în ambele variante. Totodată, tusea și pierderea mirosului sunt mai rar întâlnite în cazul infectării cu varianta Delta. Potrivit specialistului, tulpina indiană (Delta) se asociază cu simptome mai grave, inclusiv deficiențe de auz, probleme gastro-intestinale severe și cheaguri de sânge care duc la moarte tisulară și gangrene.
„Persoanele vaccinate, dacă contractă varianta Delta, de obicei sunt fie asimptomatice, fie prezintă simptome foarte ușoare. Simptomele lor seamănă mai mult cu cele ale unei răceli obișnuite, cum ar fi tuse, febră sau cefalee și pierderea simțului mirosului și/sau gustului într-o proporție mai mică”, a declarat Ninel Revenco într-un interviu oferit Ministerului Sănătății.
În context, Revenco a remarcat faptul că vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi eficiente doar atunci când sunt administrate toate dozele și că doar așa se poate forma imunitatea deplină.
„În cazul vaccinurilor cu două doze, acestea oferă protecție parțială după prima doză, iar nivelul anticorpilor necesari crește după câteva săptămâni după administrarea celei de-a doua doză. Pentru vaccinurile care se administrează într-o singură doză, oamenii vor avea imunitate maximă împotriva COVID-19 după câteva săptămâni după vaccinare”, a menționat Revenco.
Specialistul susține că potrivit unor studii internaționale, persoanele care s-au vaccinat doar cu o doză nu au prezentat imunitate la varianta Delta, în timp ce persoanele complet vaccinate au avut un răspuns imun mare.
„Un alt studiu realizat în Marea Britanie a raportat o eficacitate de 88% împotriva variantei Delta după două doze de vaccin și o eficacitate de doar 30,7% după administrarea primei doze, ceea ce se află sub pragul de 50% recomandat de FDA”, a menționat specialistul.
Ninel Revenco a menționat și faptul că pandemia de COVID-19 s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari provocări de după cel de-Al Doilea Război Mondial, deoarece zilnic se pierd mii de vieți omenești. Specialistul afirmă că din cauza neglijării oamenilor a măsurilor impuse de autorități se va atesta un număr tot mai mare de cazuri noi de COVID-19, va crește și numărul spitalizărilor, ceea ce va duce la supraîncărcarea spitalelor și suprasolicitarea personalului medical.
„Prognozele nu par a fi deloc îmbucurătoare, în special în localitățile cu acces limitat la servicii de asistență medicală din cauza deficitului de personal medical din regiune. Este necesar ca fiecare dintre noi să conștientizeze pericolul acestui virus, care sunt riscurile la care ne expunem atunci când refuzăm să ne vaccinăm și să respectăm măsurile antiepidemice”, a conchis Revenco.
În context, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare a îndemnat oamenii să se imunizeze împotriva noului coronavirus, deoarece serul poate preveni formele grave și decesele.