Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CC a confirmat decizia de respingere a cererii de suspendare a Legii Procuraturii

Curtea Constituțională a respins cererea procurorului general cu privire la suspendarea unor articole din legea cu privire la Procuratură.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Plenul Curții Constituționale a confirmat decizia din 6 septembrie privind respingerea cererii Procuraturii Generale ce ține de suspendarea acțiunii unor modificări la Legea cu privire la Procuratură, care au fost adoptate recent de Parlament.
”Astăzi, 13 septembrie 2021, Plenul Curții Constituționale a confirmat Decizia nr. 136 din 6 septembrie 2021 emisă de doamna judecător Liuba Șova, în calitate de Președinte ad-interim”, este menționat în comunicatul emis de CC.
Instituția a precizat că prin Decizia nr. 136 din 6 septembrie 2021, președintele ad-interim a respins cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021.
Politică
CC a respins cererea privind suspendarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură
Amintim că, pe 24 august, Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe amendamente la Legea cu privire la procuratură.
Potrivit modificărilor operate, procurorul general poate fi eliberat din funcție înainte de expirarea mandatului de către președintele țării, la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor, în cazul acordării calificativului „eșuat” de către comisia specială sau la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul adoptării de către Consiliul Superior al Procurorilor a hotărârii de aplicare a sancțiunii disciplinare de eliberare din funcție.
De asemenea, mandatul Procurorului General se suspendă în cazul pornirii urmăririi penale în privința acestuia, pe perioada urmăririi penale.
În prezent, procurorul general este numit de președinte pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea întreruperii înainte de termen a acestuia.