Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

”În limba muzicii” – concerte la Chișinău și Tiraspol în cadrul proiectului cultural

Organizatorii proiectului cultural internațional au fost ”Rossotrudnicestvo” și Ministerul Culturii al Federației Ruse.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 sept. - Sputnik. Pe 9 și 10 septembrie, la Chișinău și Tiraspol s-au desfășurat cu mult succes concertele organizate de Casa Rusă din Chișinău, în cadrul Proiectului cultural internațional al ”Rossotrudnicestvo” și Ministerului Culturii al Federației Ruse „În limba muzicii”.
În capitala Moldovei, concertul s-a desfășurat în cea mai bună sală a orașului - Palatul Republicii. Printre spectatori au fost conaționali și oaspeți de onoare - ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, cu soția, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, personalități cunoscute din domeniul culturii, științei și educației din tara. Ei au fost salutați de directorul Filarmonicii Naționale ”S. Lunchevici”, Svetlana Bivol, și șeful reprezentanței ”Rossotrudnicestvo” în Republica Moldova, Andrei Muraviov.
Societate
Să răsune muzica în Chișinău: Municipalitatea organizează concerte în aer liber
Publicului i-a fost prezentat un concert unic - trei colective muzicale rusești au concertat concomitent pe aceeași scenă: faimosul cor al Mănăstirii Sretensk, care există deja de mai bine de 600 de ani - de la înființarea Mănăstirii pentru bărbați Sretensk, în 1397, cvintetul soliștilor Ansamblului Popular Rus Academic de Stat „Rusia” în numele Ludmilei Zîkina și ansamblul condus de Igor Tukalo.
Primele două colective sunt deja cunoscute și îndrăgite de către publicul de la Chișinău în urma spectacolelor anterioare susținute în Moldova. O descoperire pentru publicul moldovenesc a fost evoluția ansamblului instrumental condus de Igor Tukalo și solistei sale Irina Krutova, cunoscută interpretă de cântece sovietice și romanțe rusești, care este numită „soarele romanței ruse”.
Emoții de neuitat au oferit publicului artiștii Ansamblului Popular Rus Academic de Stat „Rusia” în numele Ludmilei Zîkina. Cvintetul muzicienilor a fermecat publicul prin interpretarea sa și a uimit cu un instrument unic – balalaica-contrabas.
Programul corului Mănăstirii Sretensk a răsunat a capella. Repertoriul colectivului nu se reduce la cântări canonice ale Bisericii Ortodoxe. La concert, artiștii au interpretat piese populare și bine cunoscute publicului.
La finalul întâlnirii, prezentatorul Ivan Șramkov a adresat cuvinte de recunoștință Ambasadei Rusiei, reprezentanței ”Rossotrudnicestvo în Republica Moldova și Filarmonicii Naționale ” S. Lunkevici” pentru nivelul înalt de organizare a evenimentului și i-a mulțumit publicului moldovenesc pentru primirea călduroasă. Toți artiștii care au participat la concert au ieșit să se închine în fața publicului, iar corul Mănăstirii Sretensk a cântat „Mulți ani trăiască!”
Concertul s-a desfășurat cu succes în Parcul ”Ekaterininski” din Tiraspol. În afară de Moldova, în cadrul Proiectului cultural internațional „În limba muzicii” sunt planificate concerte în Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan.