CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Ghenadie Donos susține că situația în sistemul de învățământ este tensionată.
"Primim o mulțime de apeluri în care se reclamă presiunea asupra profesorilor. Fără să vrea, societatea a împărțit profesorii în două tabere - a celor vaccinați și nevaccinați. Suntem categoric împotriva unei astfel de divizări”, a declarat în emisie la Radio Sputnik Moldova președintele Federației Naționale a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei.
Denunțul a subliniat că, pentru a relua procesul de studii normal în sălile de clasă, Federația Sindicatelor nu neagă necesitatea vaccinării generale. În același timp, sindicatele condamnă categoric vaccinarea forțată, deoarece este contrară bunului simț.
Potrivit Convenției Organizaţiei Internaţionale a Muncii 155, articolul 21 - privind securitatea și sănătatea în mediul de lucru - nu se admite impunerea costurilor angajaților pentru a asigura un loc de muncă sigur - asta se referă și la măști, dezinfectanți și teste.
"Măsurile, probabil, sunt corecte. Numai că atunci când se spune că un lucrător tehnic dintr-un salariu de 3 mii lei trebuie să plătească pentru teste 1.500-1.600 lei - acest lucru depășește raționalul. Credem că acest lucru încalcă drepturile internaționale ale muncii, precum și legislația muncii din Republica Moldova ", este convins Donos.
Amintim că anterior Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că angajații din sistemul de învăţământ nevaccinați sunt obligați să prezinte o dată la două săptămâni testul rapid de diagnostic sau testul PCR la COVID-19, efectuat din surse proprii.
În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, premierul Gavrilița a lovit dur în cadrele didactice și a spus că „profesorii trebuie să se vaccineze, iar dacă ei nu vor să facă acest lucru - să-și caute alte ocupație”.
Ulterior ea premierul a venit cu un mesaj în care și-a exprimat regretul pentru cele spuse la TV.
"Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea (...). Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată - profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit", a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.