CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Roman Mihăeș consideră că problema deblocării exporturilor către Federația Rusă este una foarte importantă, iar guvernarea trebuie să aibă o abordare constructivă în acest sens și să țină cont de interesul cetățenilor.
„Republica Moldova trebuie să aibă o politică în interesul național, să pună problema la nivel guvernamental cu Federația Rusă și să găsească soluții ca să fie deblocate exporturile moldovenești. Într-un fel sau altul, acesta este un subiect primordial”, a declarat analistul politic Roman Mihăeș.
Expertul a menționat în Studioul Sputnik Moldova că Maia Sandu nu se va putea întâlni cu Vladimir Putin cel puțin în acest an, după ce a participat în luna august la summitul „Platformei Crimeii”, care s-a desfășurat la Kiev.
„Relația cu Rusia nu poate avea loc după ce Maia Sandu a fost la Kiev, la acel summit. Cunoscând poziția Rusiei privind Crimeea, practic vizita după acele declarații este imposibilă”, a remarcat analistul politic.
Roman Mihăeș consideră că acum inițiativa în ceea ce privește dialogul cu Moscova ar trebui să fie preluată de puterea executivă.
„Relația de la Președinție în ceea ce privește raporturile cu Federația Rusă trebuie transferată la Guvern. Guvernul trebuie să preia toată plenitudinea relațiilor cu Federația Rusă. Președintele Republicii Moldova s-a poziționat foarte clar pe vectorul proeuropean. Mai ales după vizita celor trei președinți ai Ucrainei, României și Poloniei la Chișinău, eu cel puțin fac așa o prognoză - că vizita nu poate avea loc în Federația Rusă, cel puțin în acest an”, a spus expertul.
Amintim că pe 23 august Maia Sandu a participat la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. În discursul său, ea și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Șeful statului a făcut declarații despre „anexarea” Crimeii și „încălcarea gravă a dreptului internațional”.
Kremlinul consideră „Platforma Crimeea” o acțiune anti-rusească.
"Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenos față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Crimeea a devenit o regiune rusească după referendumul organizat acolo în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia. Ucraina consideră în continuare Crimeea drept teritoriul său, dar ocupat temporar.
Conducerea Rusiei a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, chestiunea Crimeii este „închisă definitiv”.