CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Corneliu Ciurea a menționat că prin solicitarea Chișinăului adresată Kievului de a amâna interzicerea accesului pe teritoriul Ucrainei a vehiculelor cu plăci de înmatriculare transnistrene autoritățile au încercat să evite „agitarea apelor”. În plus, prin acest gest guvernarea a arătat că „cel puțin la vedere că nu dorește un conflict cu autoritățile transnistrene”, afirmă expertul.
„Este adevărat că noi nu cunoaștem dacă nu au existat înțelegeri ascunse între autoritățile noastre și Kievul, pentru că aparent noi am dori prelungirea termenului pentru mașinile cu numere transnistrene, ca să poată traversa hotarul ucrainean, dar nu știm dacă nu au existat înțelegeri după culise și nu cunoaștem reacția autorităților noastre după decizia luată de Kiev - sunt bucuroase că Kievul a mers pe linia interdicției? Sau, din contra, sunt amărâte și vor să conteste această decizie”, a remarcat analistul politic în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Corneliu Ciurea afirmă că, în cazul în care Kievul va menține o poziție tranșantă, relația dintre Ucraina și Republica Moldova ar putea să devină tensionată.
„Kievul este adeptul unei linii dure în raport cu Transnistria, pentru că vede Tiraspolul ca un aliat fidel al Rusiei, cu care se află în război, din această cauză, decizia Kievului poate fi înțeleasă, iar Chișinăul se pare că nu se opune acestei linii a Kievului, deși vrea în același timp și o relație bună cu Tiraspolul. O asemenea politică pe care o are Kievul în raport cu Chișinăul și cu Tiraspolul poate la un moment dat să tensioneze relațiile în cazul în care actuala guvernare a Republicii Moldova va decide că e cam mult, că Kievul are o politică destul de invazivă”, a spus analistul politic.
Amintim că accesul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene este interzis în Ucraina începând cu 1 septembrie. Trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean este permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în Republica Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.
Guvernul de la Chişinău a solicitat Kievului să amâne cu câteva luni această restricție, iar vineri vicepremierul pentru reintegrare Vlad Kulminski a mers în stânga Nistrului să se întâlnească cu reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev.
S-a agreat să fie eficientizată activitatea punctelor de înmatriculare a vehiculelor de la Tiraspol și Râbnița, unde pot fi obținute plăcuțele de înmatriculare cu numere neutre.
În context, Ministerul rus de Externe a emis o declarație în legătură cu interzicerea accesului vehiculelor cu plăci de înmatriculare transnistrene pe teritoriul Ucrainei.
Moscova a solicitat Kievului să își respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului și Uniunii Europene - „să ofere o evaluare adecvată a comportamentului protejaților săi ucraineni”.
"Acest pas revoltător al Kievului lovește interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv a zecilor de mii de cetățeni ucraineni", a spus în comentariul său purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"Facem apel la Kiev să respecte cu strictețe obligațiile sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului, iar structurilor internaționale, în primul rând Uniunii Europene, le cerem să ofere o evaluare adecvată a comportamentului protejaților săi ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
Potrivit lui Zaharova, este necesar să se țină seama de faptul că măsurile de blocadă din partea Kievului împotriva Transnistriei vor avea „cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulând „toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive”.
„Astfel, Ucraina se discreditează complet ca garant și mediator în activitatea „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a soluționării transnistrene (în formatul „5 + 2”) ”, a adăugat Zaharova.
În regiunea transnistreană sunt două puncte de înmatriculare a vehiculelor - în Tiraspol și Râbnița - unde pot fi obținute plăcuțele de înmatriculare cu numere neutre. Acestea au început să funcționeze din data de 1 septembrie 2018.