CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Tinerii vorbitori de limbă rusă din țara noastră își doresc traininguri și programe de educație, formare profesională și în limba lor de comunicare. Cel puțin asta demonstrează datele unui sondaj realizat de Consiliul Municipal de Tineret. Despre asta a comunicat Roman Andriiv, președintele interimar al CTM, în Studioul Sputnik Moldova.
Andriiv spune că necesitățile tinerilor vorbitori de limbă rusă sunt aceleași ca și la alte grupuri etnice din Republica Moldova, precum accesibilitatea la anumite programe, anumite proiecte.
Totodată, interlocutorul a comunicat că în cadrul Forumului pentru integrare a minorităților etnice în societatea din Republica Moldova, CTM a venit cu două soluții pentru a ajuta tinerii vorbitori de limbă rusă, și anume:
Schimburi interculturale dintre minoritățile etnice.
Program de implicare a tinerilor din minoritățile etnice în procesele decizionale și activitățile de voluntariat.
Roman Andriiv consideră că în cadrul proiectelor de schimburi interculturale dintre minoritățile etnice, tinerii ar avea posibilitatea să interacționeze între ei, să cunoască specificul culturii lor, să vadă că, de fapt, stereotipurile existente în societate, de cele mai multe ori, sunt nefondate.
”Problema neacceptării există nu doar pe perspectiva comunitate majoritară versus minorități. Chiar și în rândul minorităților există anumite stereotipouri”, a afirmat Andriiv.
Roman Andriiv a mai menționat că Consiliul Municipal de Tineret își propune să informeze acești tineri despre proiectele existente mergând pe la instituțiile de învâțământ cu predare în limbă minoritară, în limba rusă sau ucraineană existente pe teritoriul minicipiului Chișinău.
”În momentul în care noi vom loba la nivel municipal ca anumite servicii să fie adaptate inclusiv și lingvistic, evident că tinerii din grupurile minoritare vor deveni mai activi și se vor implica mult mai mult în procesele decizionale”, a comunicat președintele interimar al CTM.
În contextul programului anunțat de Federația Rusă privind susținerea conaționalilor din afara țării, Andriiv a declarat că Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău este deschis de a oferit suportul metodologic necesar sau ar putea veni în calitate de partener pentru o mai bună implementare a acestor programe.
”Dacă vor fi organizate diferite programe orientate pentru tinerii vorbitori de limbă rusă în Republica Moldova în vederea organizării diferitor oportunități de dezvoltate pentru ei, sunt sigur că Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău ar putea veni cu tot suportul metodologic sau ar putea veni în calitate de partener pentru o mai bună implementare a acestor programe, anume mergând din situația cunoașterii problemelor și necesităților a acestor tineri din municipiul Chișinău”, a afirmat Roman Andriiv.
Sondajul municipal a fost realizat de către Consiliul municipal de Tineret din Chișinău, în perioada 27 iulie-15 august, pe un eșantion de peste 1 000 de respondenți.