Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Federația Rusă, o piață tradițională pentru merele și strugurii moldovenești

În prima jumătate a anului, exporturile Republicii Moldova au crescut cu 13%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1331,5 milioane de dolari.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. Încet dar sigur, Republica Moldova își revine la capitolul exporturi, după criza în care s-a pomenit în anul 2020. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cele mai multe mărfuri au fost exportate în țările Uniunii Europene.
Astfel, valoarea acestora constituie 858,8 milioane de dolari, adică cu 15,7% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, printre principalii parteneri comerciali fiind România, unde au ajuns 28% din totalul mărfurilor moldovenești și Germania, care ocupă locul doi ca țară de destinație a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 10%.
Societate
De ce în Rusia se vând tot mai puține mere din Moldova
„În ultimii ani, România este pe primul loc la capitolul exporturi, fiind urmată de Germania. În România noi avem toată paleta de exporturi, inclusiv fructe, legume și automotive”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Radio Sputnik Moldova.
Pe locul trei în lista principalelor parteneri ai Republicii Moldova la capitolul exporturi de află Federația Rusă, unde în primele șase luni ale anului au ajuns 9,7% din mărfurile exportate.
„Pe anumite tipuri de produse, cum ar fi merele și strugurii, domină Federația Rusă. Din acest motiv, agricultorii care au plantații multianuale depind de piața din Federația Rusă. Și aici vorbim în special de produsele agricole, ușor perisabile”, subliniază Veaceslav Ioniță.
Expertul economic dă asigurări că odată cu ridicarea calității produselor agricole moldovenești și promovarea corespunzătoare a acestora, Moldova va fi mult mai prezentă pe piețele din exterior.
„Piața din Federaâția Rusă este o piață tradițională pentru produsele agricole, este o piață cunoscută, dar în prezent se investesc mulți bani pentru diversificarea pieței, se lucrează mult la standarde, se lucrează la certificarea necesară, plus că agenții economici beneficiază de suport pentru a ajunge pe alte piețe, dar mai este mult de lucru. Noi trebuie să ne asigurăm că avem mai multe piețe”, conchide Veaceslav Ioniță.