CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. De mulți ani, în Moldova se vorbește despre integrarea europeană a țării. Însă, mai departe de lozincile pre-electorale și declarațiile zgomotoase lucrurile nu s-au mișcat.
În iunie 2014, țara noastră a semnat un acord de asociere cu UE, care a intrat în vigoare în data de 1 iulie 2016. Încă în anul 2014, când negocierile privind semnarea acordului erau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020. S-a apropiat Republica Moldova de UE? Care sunt șansele țării noastre de a adera la Uniunea Europeană? Aceste și alte probleme au fost discutate cu expertul economic Roman Chircă la Radio Sputnik Moldova.
"Potrivit declarațiilor oficiale ale Bruxelles-ului, Moldova nu se află pe listele țărilor invitate de a participa ca țară candidat. Cel mai probabil, UE se va extinde în Balcanii de Vest. Moldova se va afla pe orbită și într-un anumit format de cooperare, desigur", a spus expertul.
În opinia sa, multe procese geopolitice se vor dezvolta în continuare, așa că acum este greu de spus ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană în viitorul apropiat.
”Dar ținând cont de faptul că UE se află într-o perioadă de reflecție, cred că Republica Moldova nu va primi vreo invitație de aderare în următorii 5, poate chiar 10 ani”, a afirmat Chircă.
În ultimii 10 ani, numărul susținătorilor integrării europene și a celor care doresc apropierea țării noastre de Rusia și de țările Uniunii Economice Eurasiatice a rămas aproximativ egal. Doar o singură dată în întreaga perioadă de independență a țării, pe parcursul executării mandatului de către cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cursul integrării europene a republicii a fost susținut de circa 70 la sută din populație. Ulterior, după încercări nereușite de reforme efectuate de conducerea Alianței pentru Integrare Europeană și furtul major al băncii, ponderea euroscepticilor în Moldova a crescut semnificativ.