CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a venit cu precizări referitoare la ședința comună cu ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, unde s-a discutat despre declararea localurilor ”COVID free”, pentru evitarea unui eventual lockdown.
"Ședința a fost una consultativă, fără a avea un caracter obligatoriu spre executare. Deciziile de restricționare a activităților economice în vederea combaterii răspândirii COVID-19 pot fi luate doar de Comisia Națională de Sănătate Publică, nicidecum de o altă instituție publică", se arată într-o postare publicată de MĂR.
Potrivit Asociației Restaurantelor, la ședință s-a discutat despre necesitatea măsurilor de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact economic; necesitatea consultării asociațiilor de profil înainte de emiterea hotărârilor CNESP și crearea unui secretariat activ al CNESP, care să fie în permanent contact cu mediul de afaceri, pentru interpretarea clară a deciziilor și analiza eventualelor propuneri.
Amintim că la întrevederea dintre ministrul Economiei Sergiu Gaibu cu reprezentanții unităților de comerț și alimentație publică s-a propus ca vizitatorii unităților de alimentație publică să fie nevoiți să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. Asta în cazul în care administratorul va decide să declare localul său „COVID free”. Fără astfel de acte, oamenii nu vor putea intra în localurile respective. Dacă administrația nu va cere vreuna din aceste dovezi, atunci localul va activa la o capacitate redusă.
Și angajații care activează în sectorul HORECA și comerț ar putea fi nevoiți să prezinte cel puțin un document care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.
Aceste măsuri vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire, evenimentele private organizate în unități de alimentație publică, angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale, unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber, unitățile de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.