CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Analistul politic Ian Lisnevschi a comentat pentru Sputnik Moldova declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Chișinău.
Amintim că liderul de la Kiev a vorbit despre problema securității în regiune, enumerând printre „sursele de pericol” pacificatorii ruși din regiunea transnistreană. În plus, Zelenski a remarcat importanța prezenței statelor membre NATO în Marea Neagră.
Despre declarațiile lui Zelenski
Există note de disperare și dezamăgire în ultimele sale discursuri. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că marile puteri, precum Germania și Franța, și alte țări europene mari, își protejează în dialogul cu Rusia în primul rând propriile interese, susține Ian Lisnevschi.
Potrivit acestuia, problema Nord Stream-2 a fost rezolvată foarte repede și în favoarea Rusiei. În plus, Ucraina primește acum gaz prin Europa și la un preț destul de ridicat. În aceste condiții, crede Lisnevschi, Kievul se simte lăsat singur, față în față cu problemele sale.
Potrivit politologului, autoritățile ucrainene caută acum noi parteneri pentru a-și continua cursul anti-rus. Dar, în același timp, a reamintit Lisnevschi, mulți lideri ai țărilor europene au făcut declarații neplăcute pentru Moldova, Ucraina și Georgia.
Expertul a atras atenția la ultimul interviu al președintelui Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a apreciat că toate aceste trei țări nu sunt încă pregătite să adere la UE.
Mențiunea cu privire la pacificatorii ruși din regiunea transnistreană
Lisnevschi a comentat a comentat și declarația lui Zelenschi cu referire la pacificatorii ruși din stânga Nistrului.
"El (Zelenski n.red) Trebuie să creeze iluzia unui pericol din partea Rusiei. Dar adevărul este că pericolul constă în principal în greșelile pe care le fac statele mici", a spus analistul.
Potrivit lui Lisnevschi liderul ucrainean conduce un stat în care s-au făcut deja multe greșeli, în special în politica internă, la care au atras atenția și partenerii externi.
Lisnevschi a adăugat că situația din Moldova este mult mai bună decât în Ucraina. Potrivit expertului, autoritățile moldovenești ar putea rezolva problema transnistreană, dacă nu vor pierde momentul.
Iar Zelenski, consideră politologul, ar trebui să rezolve problemele țării sale nu cu Moldova, Georgia, Polonia sau chiar Estonia, ci exclusiv cu Rusia, prin dialog.
"Acest lucru necesită un nivel ridicat de diplomație și relații de parteneriat. Problema rezidă în incompetența și primitivitatea dialogului diplomatic în acest caz", a spus interlocutorul Sputnik.
Relevanța unor astfel de declarații ale președintelui
Lisnevschi susține că astfel de declarații la sărbătoarea independenței Moldovei erau potrivite.
În același timp, expertul a constatat că președintele Ucrainei, de fapt, nu a avut de ales, deoarece această întâlnire internațională a fost precedată de alte două, la care mulți parteneri externi i-au întors spatele Kievului.
Lisnevski a reamintit în context că Zelenski s-a arătat jignit de faptul că președintele SUA Joe Biden nu a discutat probleme importante pentru Ucraina la întâlnirea cu liderul rus Vladimir Putin.
„Al doilea caz a fost la „Platforma Crimeii”, când majoritatea țărilor europene, care, pe de o parte, sunt gata să sprijine Ucraina, au recunoscut multe dintre greșelile Kievului. Ne putem reaminti de asemenea de declarațiile unor președinți care solicită agenților economici să sprijine Ucraina, dar să nu investească serios în acest stat", a explicat politologul.
Potrivit lui Lisnevschi, recent, mulți parteneri ai Ucrainei i-au făcut observații și au subliniat lipsa reformelor necesare în justiție.