CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Sindicaliștii din educație nu renunță și încearcă să bată în toate ușile pentru a obține revizuirea deciziei CNESP ce prevede obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice nevaccinate, din cont propriu.
Astfel, Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova a expediat un demers către premierul Natalia Gavrilița și au solicitat ca prim-ministru să se implice și să se revizuiască decizia Comisiei, de altfel, ar exista riscul să fie perturbat procesul educațional chiar de la început de an școlar.
Sindicaliștii din educație susțin că hotărârea CNESP contravine cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național. Astfel, solicită ca Comisia să-și revizuiască decizia, în caz contrar, există riscul ca buna desfășurare a procesului educațional să fie pusă în pericol. Deoarece, există deja suficiente apeluri ale membrilor de sindicat, prin care atenționează despre demisia acestora, pe motivul constrângerilor impuse de autorități.
„În scopul asigurării bunei desfășurări a procesului educațional și pentru respectarea drepturilor și garanțiilor legale ale salariaților, solicităm, stimată doamnă prim-ministru, să interveniți, în măsura ce ține de competență, în vederea soluționării problemei abordate”, se menționează în demersul expediat Nataliei Gavrilița.
Totodată, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova a precizat că încurajează în continuare angajații din domeniul educației să se imunizeze împotriva noului coronavirus.
Anterior Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a obligat angajații din domeniul educației, care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19, să prezinte, o dată la 14 zile, teste efectuate din cont propriu, care să ateste absența noului coronavirus. Această decizie a trezit un val de nemulțumiri, în special în rândul angajaților din educație.
În context, Federația Sindicală a Educației și Științei a reacționat dur la decizia CNESP. Membrii sindicatelor au menționat că pedagogii ar trebui să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR, întrucât aceștia achită lunar asigurarea medicală, care constituie 9% din salariu.
Autoritățile refuză însă cu încăpățânare plătească pentru testele anti-COVID-19 pentru angajații din educație care nu sunt imunizați. Mai mult, la Nemerenco a mai declarat că nu consideră că statul încalcă dreptul profesorilor, pentru că „oferă oamenilor acces gratuit la fiecare tip de vaccin”.
Precizăm că unii angajați din domeniul educației se plâng că sunt amenințați de către directorii instituțiilor că dacă nu se vor conforma prevederilor Comisiei, atunci vor fi concediați. Cadrele didactice susțin că sunt gata să meargă în instanță pentru a-și apăra drepturile fundamentale.