Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Sandu a comentat participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev

În cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președintele Poloniei Andrzej Duda, șeful statului Maia Sandu a fost rugată de jurnaliști să comenteze criticile Rusiei vizavi de participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev.
Sputnik
CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Președintele Maia Sandu a oferit un răspuns vag la întrebarea jurnaliștilor despre participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev și criticile care au urmat în acest sens din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, care a calificat acest lucru drept un gest neprietenesc.
„Politica externă a Republicii Moldova este ghidată de interesul cetățeanului Republicii Moldova și în continuare o să promovăm o asemenea politică care să aducă beneficii cetățeanului Republicii Moldova, indiferent dacă e vorba de est sau de vest”, a spus Maia Sandu.
Precizăm că șeful statului Maia Sandu a participat zilele trecute la summitul „Platformei Crimeii”, une a susținut un discurs în care a declarat că Moldova se pronunță pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
„Platforma Crimeea” este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, care are drept scop „reîntoarcerea peninsulei în componența Ucrainei”.
Kremlinul consideră „Platforma Crimeii” o acțiune anti-rusească. "Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenoasă față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Diplomația rusă afirmă că summitul „Platformei Crimeii” este o provocare din partea Occidentului, care ar încuraja mișcările neo-naziste din Ucraina.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a numit forumul Platformei Crimeii un sabat, unde „Occidentul va continua să hrănească sentimentele rasiste neo-naziste ale guvernului ucrainean modern”.
Internațional
Dmitri Vîdrin: „Platforma Crimeii” este lipsită de orice valoare
Crimeea a devenit o regiune rusă după ce acolo s-a organizat un referendum în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat în Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său, dar ocupat temporar.
Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus, problema Crimeii este „definitiv închisă”.
Amintim că, anterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, că speră la „participarea constructivă” a Moldovei la acest proiect. Experții au apreciat atunci că Ucraina încearcă să atragă Moldova în disputa cu privire la Crimeea.