Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cinci țări occidentale vor constitui un fond de "contracarare" a Rusiei în Ucraina

Cinci țări occidentale vor crea un fond de „contracarare” a Rusiei în sudul și estul Ucrainei.
Sputnik
BUCUREȘTI, 25 aug – Sputnik. Marea Britanie, Canada, Suedia, Elveția și Statele Unite creează un fond pentru a contracara „influența” Rusiei în regiunile sudice și estice ale Ucrainei, potrivit unui mesaj al ambasadei britanice la Kiev, făcut public pe Facebook.
Fondul "Parteneriat pentru o Ucraină puternică" va fi pus în aplicare până în decembrie anul acesta și este planificat ca în termen de trei ani să atragă până la 35 de milioane de lire sterline de la donatori (aproximativ 50 de milioane de dolari).
Resursele fondului urmează să fie direcționate către inițiative care contribuie la consolidarea potențialului regiunilor ucrainene, în special, „oferind autorităților consiliere tehnică sau acordând investiții care creează oportunități economice și îmbunătățesc accesul la serviciile publice pentru rezidenții din sudul și estul Ucrainei".
Ambasada Marii Britanii susține că aceste inițiative ar trebui să ducă la „îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea veniturilor gospodăriilor și legături mai strânse între comunitățile împărțite de conflicte”.
Anterior, Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA a adoptat un proiect de lege, votat atât de republicani, cât și de democrați, "pentru Parteneriat cu Ucraina în domeniul securității", care majorează ajutorul militar anual, acordând Kievului 300 de milioane de dolari, inclusiv pentru arme letale. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunțat de asemenea că Statele Unite vor consolida ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv în domenii precum securitatea și economia.
Internațional
Ucraina: jubileul crizei
Relațiile dintre Moscova și țările occidentale s-au deteriorat din cauza evenimentelor din Ucraina și reunificarea Crimeii cu Rusia după referendumul din peninsulă. Occidentul a acuzat Moscova că s-a amestecat în afacerile interne de la Kiev și i-a impus sancțiuni. La rândul său, Rusia a ripostat și a declanșat programul de înlocuire a importurilor cu produse autohtone.