Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul, în ședință: Audieri privind furtul miliardului - Stoianoglo a refuzat să vină

Deputații se întrunesc astăzi, la ora 10:00, în ședință plenară și urmează să examineze mai multe proiecte importante.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Parlamentul se convoacă astăzi în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe chestiuni importante.
Urmează să aibă loc audieri în dosarul „furtului miliardului”, pentru a evalua „progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”.
Pentru asta la ședință a fost invitat procurorul general. Alexandr Stoianoglo a anunțat însă că nu se va prezenta la audieri.
„Legea nu prevede audierea Procurorului General în cadrul Parlamentului. Procuratura mâine va expedia o notă informativă despre toate acțiunile noastre referitor la subiectul respectiv. Noi procedăm conform legii”, a declarat Stoianoglo în cadrul unui briefing.
Tot astăzi, deputații urmează să examineze în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Acesta care prevede schimbarea mecanismului de demitere a procurorului general și a fost înregistrat pe 10 august în Parlamentul Republicii Moldova de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Acesta mai prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
Amintim că Parlamentul a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a forului suprem pentru perioada 20-24 august.
Politică
Războiul dintre Sandu și Stoianoglo: Cum a comentat președintele acuzațiile procurorului
De asemenea, Parlamentul va examina proiectul privind piața produselor petroliere. Aceasta va fi modificată în aspectul ce ține de reglementarea formării prețurilor.
În plus, deputații urmează să voteze în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție. Inițiativa prevede ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.