CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Analistul politic Pavel Midrigan susține că, cel mai probabil, Dmitri Kozak i-a transmis un mesaj clar Maiei Sandu cu privire la regiunea transnistreană în cadrul vizitei efectuate săptămâna trecută la Chișinău.
„Federația Rusă nu vrea să se intensifice ceva față de această regiune, fiindcă noi vedem că Ucraina în ultima vreme este foarte cointeresată în acest sens. Erau unele propuneri să fie create unele probleme pentru Transnistria cu transportul mărfurilor și cică și Moldova urma să ia parte aici pe teritoriul punctelor vamale comune.
Eu cred că Federația Rusă aici a punctat că nu este cazul. Și noi cred că am înțeles corect acest mesaj, fiindcă noi avem cetățenii noștri în stânga Nistrului și nu putem să aplicăm niște măsuri care ar îngreuna viața și așa complicată din stânga Nistrului.
Pentru Federația Rusă cred că status quo este: „Lăsăm deocamdată totul cum este” până vor veni vremuri mai bune”, a punctat Pavel Midrigan.
Analistul a apreciat pozitiv vizita efectuată de reprezentantului special al președintelui rus în Republica Moldova.
„Este un semnal pozitiv pentru ambele părți - și pentru Republica Moldova, și pentru președinte, și pentru Federația Rusă, pentru că, în pofida concurenței electorale acerbe, totuși s-a încetat retorica antirusă. Și este un semnal bun, pentru că noi trebuie să ne trezim. Ca de obicei, partea rusă a fost un pic mai inteligentă, pentru că a făcut ea primul pas”, a declarat Pavel Midrigan pentru Sputnik Moldova.
Amintim că șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un format extins. Discuțiile au durat aproximativ două ore.
Printre problemele discutate s-au numărat soluționarea diferendului transnistrean, problema eliminării muniției în Transnistria, exporturile produselor agricole moldovenești către Rusia fătă plata taxelor vamale și furnizarea de gaze rusești către Moldova.
După întrevedere, oficialul rus a făcut declarații pentru presă la poarta Președinției și a declarat că cele două țări vor „prieteni sigur”.