Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scântei la ședința Parlamentului: De ce s-a certat guvernarea cu opoziția

Președintele Parlamentului Igor Grosu a refuzat să includă în ordinea de zi trei proiecte ale Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, fapt ce a stârnit nemulțumirea opoziției.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Reprezentanții PSRM și PCRM au cerut să fie incluse pe ultima sută de metri trei proiecte de lege în ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. Speakerul a refuzat însă să supună votului această propunere, reproșându-le exponenților opoziției că au părăsit ședința Biroului Permanent al Parlamentului, care a avut loc în ajun, când a și fost stabilită agenda pentru astăzi.
„Colegii Dumneavoastră au boicotat ședința biroului. Vom examina proiectele regulamentar în comisii și apoi la birou, după care în plen”, a spus Igor Grosu.
La rândul lor socialiștii și comuniștii l-au acuzat pe președintele Parlamentului că ar încălca regulamentul. În context, i s-a cerut sfatul șefului Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă, care a menționat că speakerul poate, la discreția sa, să supună votului o inițiativă de completare a ordinii de zi, parvenită chiar în ședința plenului.
„Domnul Creangă a ridicat rolul președintelui Parlamentului și doar „cu jumătate de gură” a vorbit și despre rolul plenului Parlamentului, care tot poate decide în acest sens”, a declarat liderul comuniștilor Vladimir Voronin.
„Conform regulamentului, proiectul se include în ordinea de zi și la solicitarea unui grup de deputați, nu doar a dreptului Dumneavoastră exclusiv. Haideți regulamentar să punem proiectele la vot. Dacă ați intuit să convocați o ședință extraordinară, la birou trebuie să veniți cu un număr de membri ai biroului care susțin acest lucru. Haideți regulamentar să punem proiectele la vot.”, a spus deputatul socialist Corneliu Furculiță.
Politică
Fracțiunea „Șor” vrea modificarea Legi Procuraturii, dar nu va vota - care este motivul
„Regulamentar vă rog să nu cereți de la mine informații în avans când sunt convocate ședințele biroului permanent. M-ați sunat cu o zi înainte, v-am spus”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.
În cele din urmă, cele trei proiecte nu au fost incluse în ordinea de zi, pentru că propunerea nu a fost supusă votului.