CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Consumarea pepenilor verzi cumpărați de pe marginea drumului este un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. Pe lângă faptul că aceștia sunt comercializați ilegal, ei nu sunt verificați la concentrația de nitrați.
Șeful direcției Unități de comerț Alimentației Publică și Protecția Consumatorului, Sergiu Sîrghi, și expertul în sănătate publică Luminița Suveică au venit în studioul Radio Sputnik Moldova și au vorbit despre riscurile pepenilor verzi comercializați ambulant.
"Acesta este un comerț stradal, un comerț care cade sub incidența comerțului ilicit și este comerț în afara legii. Inspectoratul Național al Poliției și autoritățile publice locale sunt cei care ar trebui să contracareze și să combată acest flagel", a spus Sergiu Sîrghi.
Șeful Direcției Unități de Comerț, Alimentație Publică și Protecția Consumatorului susține că și comercializarea pepenilor verzi în autobuzele special autorizate de APL este periculoasă, deoarece produsele nu sunt depozitate corect. Chiar dacă cumpărarea pepenilor verzi de pe marginea drumului se expun unui pericol, oamenii sunt cei care își asumă acest risc.
"Acest flagel trebuie scos, dar noi suntem nostalgici. Nouă ne place tot ce este rustic, să mergem pe lângă casa omului și acolo să vedem cum stau 50 de ouă. Și vrând să facem un act de binefacere să-i dăm bunicuței un leu ca ea să aibă cu ce se întreține, noi punem în pericol sănătatea noastră", a declarat Sergiu Sîrghi.
Experții în sănătate publică îndeamnă oamenii să cumpere pepenii verzi doar din locurile autorizate.
"Să fie procurat din locuri autorizate, fiindcă acolo sunt verificați, inclusiv și la cantitățile de nitrați. Chiar dacă produse fără nitrați nu există, în locurile autorizate pepenii verzi sunt vânduți cu un număr minim de nitrați", a spus Luminița Suveică.
Totodată, expertul a venit cu câteva recomandări în cazul în care oamenii au intoxicație alimentară.
"În primul rând, trebuie să apeleze la ajutorul medicilor, dar până vine ambulanța - să se hidrateze. Ar fi bine ca oamenii să se hidrateze cu apă obișnuită, cu soluţii regidron sau să consume cărbune activ. Pot să apeleze și la ceaiurile din plante", a menționat Suveică.
Luminița Suveică susține că în cazul intoxicațiilor oamenii trebuie să evite administrarea antibioticilor.