CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Moldova a rămas mai săracă. Astăzi, Andrei Strâmbeanu a fost petrecut pe ultimul drum. La ceremonia de înmormântare au venit rude, prieteni, dar și iubitori ai creațiilor sale.
Arcadie Suceveanu a menționat că Andrei Strâmbeanu a fost o prezență remarcabilă în cultura noastră, un personaj inconfundabil în agora noastră de litere.
”N-a fost destul de prolific, în schimb, a scris poezie, proză și dramaturgie. A lăsat câteva lucrări memorabile, mai cu seamă, în domeniul dramaturgiei, inclusiv o piesă de forță despre mama lui Ștefan cel Mare”, a subliniat președintele USM.
La mitingul de doliu au luat cuvântul și fostul președintele al țării, Mircea Snegur, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, academicianul Mihai Cimpoi, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Alexandru Grecu, actorul și regizorul Vitalie Rusu.
În fața celor prezenți a evoluat Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, astăzi raionul Edineț și a decedat la vârsta de 86 de ani. A absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă”, unde colegi i-au fost Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Ion Ungureanu, Valeriu Gagiu sau Serafim Saca. A colaborat cu numeroși artiști de renume a estradei naționale precum: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga.
În 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Piesele sale au fost montate în teatrele din țară și peste hotare. Creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine.