Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Invazie de omizi în țară: Autoritățile anunță lupta cu ele

Invazie de omizi în țară din cauza climei favorabile de dezvoltare din acest an.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik Omida păroasă a buxusului a devenit o problemă majoră în țară și chiar foarte greu de combătut. Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru siguranța Alimentelor.
Potrivit ANSA, atacul poate fi cel mai ușor observat prin prezența pânzelor și a omizilor în interiorul tufelor de buxus, care prezintă părți uscate. Pentru a fi depistate se fac controale periodice, unde se pot vedea ouăle depuse pe partea inferioară a frunzelor și a larvelor mici de culoare galbenă. Pupele pot fi identificate prin coconurile țesute din pânză și ramuri cu frunze.
Societate
Panică la Căușeni: O viperă a băgat frica în oameni
Identificarea dăunătorului din timp și luarea măsurilor corespunzătoare eliminării acestuia, va diminua considerabil atacul și daunele provocate. Astfel, se recomandă tăierea ramurilor uscate, colectarea manuală a omizilor acolo unde este posibil.

Combaterea chimică a acestui dăunător se poate face utilizând insecticide specifice active omologate. Tratamentele se repetă în funcție de evoluția atacului și la expirarea termenului de acțiune a acestuia. Pentru ca soluția de insecticid să se mențină pe frunzele lucioase ale buxusului, se pot utiliza adjuvanți, se arată într-un comunicat de presă emis de ANSA.

La aplicarea tratamentelor complexe se va avea în vedere respectarea riguroasă a securității muncii și populației, respectându-se efectuarea stropirii pe timp de noapte cu atenționarea oamenilor.
Ca metodă biologică de combatere recomandăm instalarea capcanelor feromonale la începutul sezonului agricol. Pentru a instala aceste capcane se instalează o replică sintetică a parfumului produs de femelă, pentru a atrage masculii în capcana lipicioasă. Eliminarea masculilor permite astfel reducerea reproducerii insectelor.
Societate
Invazie de căpușe: Cum ne protejăm de infecția pe care o transmit
Utilizarea unei capcane este pentru 3 - 5 tufe (pe o raza de 15 metri). Înlocuirea capcanei după 8 săptămâni sau când este plină de pradă. Se poate utiliza un îngrășământ special pentru regenerarea buxusului în urma atacului.
În procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantațiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției şi desemnării organismelor dăunătoare.