BRUXELLES, 3 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a declarat luni că majorarea "foarte probabilă" a prețurilor pentru vaccinurile COVID-19 Pfizer și Moderna în contractele care se negociază în prezent cu UE este legată în special de „mai multe exigențe” cerute laboratoarelor, arată Sputnik.
Noul preț al unei doze de vaccin de la Pfizer și BionTech ar fi în viitor de 19,50 euro (față de 15,50 euro anterior), iar cel al unei doze de vaccin Moderna ar ajunge la 25, 50 de dolari pe doză ( mult mai mult decât cei 19 euro ai primului contract, dar mai puțin decât cei 28,50 dolari conveniți anterior din cauza unei creșteri a volumului comenzilor).
„Unele dintre aceste informații ar trebui luate cu precauție (...) în primul rând pentru că există încă puncte de negociere în curs”, a explicat Clément Beaune.
„Astăzi nimeni nu știe prețul final al acestor doze de vaccin”, dar „este foarte probabil ca acestea să fie mai scumpe”, deoarece vor exista mai multe cerințe în noile contracte, a precizat oficialul.
„Dozele de vaccin pe care le negociază Uniunea Europeană (...) nu sunt aceleași cu prima generație de vaccinuri” și se solicită în negocierile actuale ca noile produse să fie „adaptate la variante”, ca „esențialul producției să aibă loc pe teritoriul european”, cu „calendare mai precise” și penalități financiare dacă nu sunt respectate, a mai declarat Clément Beaune.
„Având contracte mai exigente (...), probabil, da, va fi mai scump, dar nu numai pentru Uniunea Europeană, ci pentru toți cumpărătorii”, a adăugat el, reamintind că, având în vedere volumele puse în joc, UE a beneficiat totuși de tarife mai atractive decât Regatul Unit de exemplu.
„Uniunea Europeană este zona din lume care cumpără cele mai multe doze de vaccinuri”, deci „plătim mai puțin”. „Nu este vorba despre economisirea banilor pentru achizițiile de vaccinuri, ci despre plata pentru lucruri la prețul corect”, a remarcat Clément Beaune.
Reamintind că aceste informații au fost pentru moment „confidențiale”, el a subliniat că „va fi necesar (să) facem publice toate acestea și să le discutăm”.