Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Roboții de luptă ai Rusiei fac lumea oamenilor mai bună

Roboții cu inteligență artificială capabili să funcționeze independent în condiții de luptă sunt o realitate a armatei ruse.
Sputnik
Sistemele de arme robotizate sunt tot mai des introduse în trupele armate, sunt utilizate te în toate mediile de aplicare a luptei – nu doar în cadrul exercițiilor militare.
Manevrele de proporții de trei zile ale trupelor de inginerie, care folosesc tehnologia robotică, ai fost finalizate pe 30 iulie în Districtul Militar de Vest (DMV). Exercițiile acoperă șase subiecți ai Federației Ruse, 12 poligoane de antrenament și o porțiune a râului Oka. Au fost implicați peste 8000 de militari și aproximativ 1500 de unități de tehnică militară, inclusiv sisteme robotizate de deminare „Uran-6” și sisteme de stingere a incendiilor „Uran-14”.
În unul dintre episoadele exercițiilor în DMV, la poligonul Mulino din regiunea Nijni Novgorod, unitățile de inginerie, împreună cu trupele aeropurtate, au exersat acțiuni de asalt în spații urbane dense, cu sprijinul roboților din seria Uran. Aici, unitățile au aplicat experiența de luptă acumulată în Siria.
Trupele de inginerie au propriul specific – de a distruge și a construi. În același timp, în armata rusă sunt create primele subunități de zeci de roboți autonomi de atac. Tactica de luptă în utilizarea acestora este practicată nu doar la poligon.
Rusia
Rusia va exporta drone militare din 2022
Săptămâna trecută a fost publicată o înregistrare video cu distrugerea teroriștilor sirieni de către robotul rus de luptă „Soratnik”. Un vehicul blindat de 7 tone a sprijinit pe teritoriul Siriei Forțele de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse – în timpul zilei și noaptea a lovit cu exactitate militanții și vehiculele „jihadiștilor”.
Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre începutul producerii în țara, în serie, a roboților de luptă cu inteligență artificială, care sunt capabili să lupte singuri: „Nu mai există doar probe experimentale, ci roboți care pot fi cu adevărat arătați în filme fantastice".
Echiparea armatei cu astfel de vehicule este unul dintre domeniile prioritare. În cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse (MAFR) a fost creat un departament specializat, responsabil de introducerea roboților de luptă. Dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia atinge un nou nivel, iar aceasta este o necesitate a timpului. Importanța sistemelor automate crește rapid în cele mai noi tipuri de armamente și categorii de trupe armate.

Lansare spre viitor

Victoriile în conflictele armate în viitorul îndepărtat sunt deja asigurate de mai multe întreprinderi de apărare rusești, care produc roboți de luptă pentru Forțele Aerospațiale (FAS), Flota Militară Marină (FMM) și Forțele Terestre (FT). Să examinăm exemplele cele mai cunoscute.
Susmenționatul „Soratnik” a fost prezentat în premieră la forul internațional militar-tehnic „Armya-2016”. El este conceput pentru susținerea cu focuri a trupelor, operațiuni de recunoaștere, patrularea teritoriilor și protejarea obiectelor, deminarea și degajarea, retransmisiune, asigurarea cu muniții și combustibilul.
Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime
Robotul poartă armament considerabil: lansatoare de grenade de 40 mm sau 30 mm, mitraliere de 12.7 mm sau 7.62 mm, patru rachete ghidate antitanc sau aruncători de flacără „Shmel”. „Soratnik” este deosebit de eficient și util la asaltul fortificațiilor, în cursul diferitelor operațiuni speciale. La necesitate, două unități pot face schimb de informații pe câmpul de luptă. Acest sistem automat de luptă este capabil să funcționeze non-stop în orice condiții climaterice. Viteza – până la 40 km/h, autonomie de croazieră la plin – 400 km.
Drona de atac cu șenile Uran-9 a fost și ea testată în situație de luptă. Ea a fost prezentată pentru prima dată publicului larg la parada Zilei Victoriei de la Moscova, în 2018. Este concepută pentru recunoaștere, susținerea cu foc a trupelor și distrugerea echipamentului militar al inamicului.
Groaznicul vehicul blindat de 12 tone poartă sistemul de arme ghidate „Ataka” (Атака): rachete antitanc, aruncătoare de flacără reactive „Shmel”, un tun automat de 30 mm și o mitralieră de 7.62 mm. Mașina are protecție stealth, sistem de avertizare cu laser și alte caracteristici unice. Nu există analogi occidentali, iar revista de profil The National Interest a recunoscut superioritatea absolută a tehnologiilor rusești.
Dacă e să vorbim despre tancuri de dimensiuni complete, ”Uralvagonzavod” este angajat în două modificări ale dronelor robotizate bazate pe T-72B3, iar Corporația de Stat ”Rosteh” a creat o versiune robotică a T-14 ”Armata” dotată cu inteligență artificială (decizia de a deschide focul este luată de om). În primul caz, este vorba de modernizarea existentului T-72 „cu echipaj” (proiectul „Shturm”). Tancurile robotizate sunt cât se poate de autonome și protejate (inclusiv echipamente de război electronic), iar canalele de comunicare cu punctul de comandă sunt criptate.
Societate
Tancul rusesc ”Armata” și-a primit «pașaportul»: Unde va merge?
Tancul T-14 fără echipaj pe platforma cu șenile „Armata” a trecut cu succes testarea în iulie. Experții consideră că crearea principalelor tancurilor de luptă complet robotizate prezintă un adevărat succes pentru industria rusă de apărare. Mașina face practic totul în mod autonom, omul trebuie doar să confirme alegerea țintei. Probabil, va fi creată o modificare de export a principalului tanc de luptă cu inteligență artificială.
Experiența de utilizare a unităților de tancuri în Siria a dovedit necesitatea prezenței simultane pe câmpul de luptă a mai multor tipuri de sisteme robotizate – ușoare, medii și grele. Tancurile robotice trebuie să se acopere reciproc cu focuri de armă, să interacționeze constant între ele în rețea și să facă schimb de informații. Unități de roboți multifuncționali vor apărea în trupele rusești până în 2025. Pe de altă parte, Rusia va testa în curând un vehicul aerian fără pilot cu arme antirachetă pentru distrugerea tancurilor.
Un loc deosebit în acest șir îl ocupă sistemul submarin „Poseidon”, care este alimentat cu energie nucleară și care, practic, garantează distrugerea oricărei ținte sau a țării agresoare în totalitate. Rusia va construi trei submarine, în cadrul actualului program de armament de stat (până în 2027), cu o capacitatea de transportare de până la șase ”torpile ale Apocalipsei” la bordul fiecăruia dintre ele.

Importanța automatizării

Roboții de luptă permit păstrarea de vieți omenești și ei sunt capabili să ia deciziile corecte mai repede, pentru a asigura victoria asupra inamicului „nu prin număr, ci prin iscusință” în toate mediile de aplicare a luptei – pe uscat, în aer și pe mare.
Conform conceptului de dezvoltare și utilizare în luptă a sistemelor robotizate, pentru perioada de până în 2025, ponderea roboților în structura totală a armelor și echipamentelor militare ale Armatei ruse va ajunge la 30%.
O parte importantă a sistemelor date va deveni complet autonomă, alimentată de inteligență artificială. Programatorii, proiectanții și inginerii ruși mai au doar puțin până la autonomia deplină a roboților de luptă, adică să închidă sistemul de obținere a informațiilor de pe câmpul de luptă și a aparatului complex de luare a deciziilor autonome.
Politică
SUA recunosc superioritatea sistemelor rusești de luptă electronică
Etapa finală a robotizării reprezintă un sistem automatizat de comandă și control unificat al forțelor armate. Rusia este lider în domeniul armelor de înaltă tehnologie, însă „partenerii” nu ezită să cheltuiască miliarde de dolari pentru a o ajunge din urmă și a o depăși.
În apropiații zece ani, Pentagonul este pregătit să investească 2,4 miliarde de dolari doar pentru pregătiri de războiul cibernetic al viitorului. SUA își propune să perfecționeze războiul centrat pe rețea și își modernizează cu insistență forțele armate și mijloacele de aplicare a tehnologiilor militare moderne.
Dezvoltarea unor sisteme promițătoare de inteligență artificială pentru Pentagon este realizată de agenția DARPA, care organizează anual „competiții” de roboți autonomi (după 2015 – în regim secret). Menirea acestor mașinării pe câmpul de luptă este distrugerea înalt tehnologizată a inamicului. Pașnica Rusie este oficial recunoscută drept principala amenințare militară pentru NATO până în 2030, ea trebuie să-și stăvilească „partenerii” cu mijloace de înaltă tehnologie, eficiente și clare.