Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Semnarea declarației de la Batumi: Ce semnificație are pentru Moldova

Declarația semnată de Maia Sandu la Batumi: Ce semnificație are acest document pentru relațiile externe ale Republicii Moldova și ce efecte ar putea avea?
Sputnik
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologii ei din Ucraina și Georgia, Vladimir Zelenski și Salome Zourabișvili, au semnat o declarație comună la Conferința Internațională de la Batumi.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Corneliu Ciurea a declarat că prin participarea la Conferința Internațională și semnarea documentului, șeful statului, Maia Sandu, a confirmat intenția de a fi alături de Ucraina și Georgia în implementarea acordurilor de asociere și de a persevera în direcția pro-europeană.
Republica Moldova
Visare în trei: cu ce s-a încheiat summit-ul “Trio Asociat”?
"Liderii acestor state sunt convinși că vor da un imbold nou pentru a putea dinamiza câteva chestiuni importante – accesarea fondurilor europene, lupta cu corupția, reformarea justiției și procesul de integrare europeană", a subliniat Corneliu Ciurea.
Potrivit analistului politic, integrarea în UE este privită cu scepticism de unii experți politici și nu dă randamentele așteptate, iar optimismul Maiei Sandu și PAS-ului este privit cumva exagerat. Pe de altă parte, cei care promovează ideea europeană susțin că avem toate șansele să beneficiem de toate privilegiile acestei conexiuni.
"Sunt anumite costuri despre care noua diplomație nu dorește să vorbească (...). Suntem la o răscruce, iar PAS și Maia Sandu nu au decât să demonstreze veridicitatea propriei abordări asupra căreia planează anumite incertitudini astăzi", a conchis Ciurea.
Amintim că Maia Sandu a efectuat în zilele de 19-20 iulie o vizită de lucru în Georgia. Șeful statului a participat la cea de-a 17-ea ediție a Conferinței internaționale de la Batumi, în panelul de deschidere, cu genericul „Trei state - o singură alegere: Georgia, Moldova și Ucraina în mișcare”.
În cadrul evenimentului, președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună la Batumi, care prevede apropierea de UE.