200 de ani de la nașterea marelui scriitor, poet și dramaturg Vasile Alecsandri

În data de 21 iulie se împlinesc 200 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Alecsandri.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Astăzi se împlinesc 200 de ani de la nașterea marelui scriitor, poet și dramaturg Vasile Alecsandri.
S-a născut pe 21 iulie în ținutul Bacăului. Potrivit unor cercetători, anul nașterii poetului ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818.
De-a lungul vieții sale, Vasile Alecsandri a fost om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
În 1840, Vasile Alecsandri devine director al Teatrului Național din Iași, iar cu un an mai târziu, pe scena teatrului se interpretează prima sa piesă ”Farmazonul din Hârlău”.
Societate
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu
Prima poezie a poetului ”Tătarul”, care face parte din ciclul ”Doine și lăcrămioare”, a apărut în anul 1843 și a fost publicată în revista ”Albina Românească”. Tot în aceeași perioadă, Alecsandri scrie poeziile ”Baba Cloanța”, ”Strunga”, ”Doina”, ”Hora”, ”Crai nou”. Marele scriitor a luat parte la mișcarea revoluționară de la Iași, scriind poezia ”Către români”, intitulată mai târziu ”Deșteptarea României”.
Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848. Mișcarea revoluționară din Moldova a avut un caracter pașnic (fiind denumită în epocă „revolta poeților”).
În 1853, Vasile Alecsandri publică la Paris primul volum de poezii originale ”Doine și lăcrămioare”, în trei cicluri: ”Doine”, ”Lăcrămioare” și ”Suvenire”. De asemenea, tipărește primul volum de teatru care conține piesele: ”Iașii în carnaval”, ”Piatra din casă”, ”Chirița la Iași”, ”Chirița în provincie”.
În anul 1859, Vasile Alecsandri a fost numit de domnitorul Alexandru I. Cuza ministru al afacerilor externe. Un an mai târziu, se stabilește la Mircești unde va până la sfârșitul vieții.
Vasile Alecsandri s-a stins din viață la 22 august 1890 la Mircești, județul Iași.