CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Astăzi se împlinesc 200 de ani de la nașterea marelui scriitor, poet și dramaturg Vasile Alecsandri.
S-a născut pe 21 iulie în ținutul Bacăului. Potrivit unor cercetători, anul nașterii poetului ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818.
De-a lungul vieții sale, Vasile Alecsandri a fost om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
În 1840, Vasile Alecsandri devine director al Teatrului Național din Iași, iar cu un an mai târziu, pe scena teatrului se interpretează prima sa piesă ”Farmazonul din Hârlău”.
Prima poezie a poetului ”Tătarul”, care face parte din ciclul ”Doine și lăcrămioare”, a apărut în anul 1843 și a fost publicată în revista ”Albina Românească”. Tot în aceeași perioadă, Alecsandri scrie poeziile ”Baba Cloanța”, ”Strunga”, ”Doina”, ”Hora”, ”Crai nou”. Marele scriitor a luat parte la mișcarea revoluționară de la Iași, scriind poezia ”Către români”, intitulată mai târziu ”Deșteptarea României”.
Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848. Mișcarea revoluționară din Moldova a avut un caracter pașnic (fiind denumită în epocă „revolta poeților”).
În 1853, Vasile Alecsandri publică la Paris primul volum de poezii originale ”Doine și lăcrămioare”, în trei cicluri: ”Doine”, ”Lăcrămioare” și ”Suvenire”. De asemenea, tipărește primul volum de teatru care conține piesele: ”Iașii în carnaval”, ”Piatra din casă”, ”Chirița la Iași”, ”Chirița în provincie”.
În anul 1859, Vasile Alecsandri a fost numit de domnitorul Alexandru I. Cuza ministru al afacerilor externe. Un an mai târziu, se stabilește la Mircești unde va până la sfârșitul vieții.
Vasile Alecsandri s-a stins din viață la 22 august 1890 la Mircești, județul Iași.