Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE: Precizări de ultimă oră privind majorarea prețului la benzină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu precizări, după ce prețurile la benzină au crescut trei zile consecutiv.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. ANRE susține că decizia care a fost adoptată vineri, pe 16 iulie, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.
„Pentru a exclude eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, Agenția a solicitat de la operatorii care au operat creșteri de prețuri, prezentarea în regim de urgență a informațiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor”, menționează ANRE într-un comunicat de presă.
Instituția afirmă că în perioada 1 -16 iulie 2021 media cotațiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină și 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, „fapt care influențează direct asupra prețului final stabilit de către operatori”.
Societate
Situație alarmantă: Mai multe benzinării din Chișinău vând cantități limitate de benzină
ANRE a explicat că, în conformitate cu Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prețul de comercializare a fiecărei partide de carburanți se stabilește de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acestuia, care este determinat reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts și a ratei oficiale medii de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului.
Astfel, după ce se epuizează complet fiecare partidă de produse petroliere, prețul pentru partidele noi se stabilesc reieșind din prețul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică.
De ademenea, Agenția precizează că hotărârea din 16 iulie, prin care a fost majorată marja de comercializare angro a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, a fost aprobată în regim de urgență din cauza „crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării cu carburanți a sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective”. 
Amintim că prețul la benzină a crescut trei zile consecutiv după decizia ANRE din 16 iulie. O companie petrolieră a afișat astăzi un preț mai mare cu 9 bani la benzină, după ce ieri prețul combustibilului a crescut cu 10 bani, iar sâmbătă unele benzinării au majorat prețul cu 30 de bani.