Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți șomeri sunt în Moldova și cine sunt persoanele cu acest statut?

Câți oameni din țara noastră au astăzi statut de șomer și care sunt categoriile de persoane ce-și caută un loc de muncă?
Sputnik
În primele șase luni ale anului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat aproximativ 18 mii persoane cu statut de șomer, majoritatea fiind femei. Printre aceștia, 50 la sută sunt cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, urmați de cei de 50-65 de ani. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani constituie doar 10 la sută, iar cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, 16%.
"Tinerii se adresează mai puțin la noi. De obicei își caută singuri un loc de muncă și își găsesc cu mai multă ușurință", a precizat pentru Sputnik Moldova șefa Observatorul Pieței Muncii din cadrul Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Dorina Gușan.
Anterior, și șefa Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea, a declarat că cei mai mulți șomeri înregistrați în acest an sunt din mediul rural – circa 68 la sută, iar cei din mediul urban depășesc 30 de procente.
Potrivit specialistului, cei mai mulți șomeri sunt înregistrați în municipiul Chișinău, Ungheni și Drochia. Pe lângă cursurile de formare profesională, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă instruiri la locul de muncă în cadrul unităților, aceasta fiind o măsură nouă de stimulare a celor care nu au o experiență în domeniu.
Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente, a remarcat Ganea.
Care sunt condițiile eligibile pentru a primi statutul de șomer în țara noastră și ce privilegii poate oferi, aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova