Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Cu ce a greșit Blocul comuniștilor și socialiștilor

Politologul Victor Juc consideră că partidele de stânga din Moldova au nevoie de reforme și revizuire a principiilor de lucru cu alegătorii.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Partidul comuniștilor, în special liderul Vladimir Voronin, a ajutat să mențină la suprafață Partidul Socialiștilor, care este în declin. Părerea a fost exprimată de doctorul habilitat în politologie Victor Juc în studioul Sputnik Moldova.
Politică
Care ar putea fi riscurile unui singur partid la guvernare: Ce se va întâmpla cu PSRM
"Am spus de nenumărate ori că, în funcție de modul în care președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon a acționat la alegerile din 2020 și 2021, se poate de scris o carte despre "Cum nu se poate de acționat în campanie electorală". Probabil, în acest partid a venit rândul reformelor", a declarat Juc.
În ceea ce privește blocul cu Partidul Comuniștilor, a fost util, dar nu a ajutat. În loc să lupte împotriva adversarilor, socialiștii au început să lupte împotriva electoratului.
"În loc să sublinieze componenta socio-economică a campaniei electorale, au luat de undeva că partenerii străini vor să ocupe Republica Moldova și să o rupă în bucăți, deoarece Moldova are o importanță capitală în geopolitică și în relațiile internaționale", spune expertul.
Juc a remarcat „neînțelegerea” aspirațiilor Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și o întoarcere în 2009, când Partidul Comuniștilor, după ce a ieșit cu sloganul „Nu vom vinde Patria”, a pierdut brutal.
"Oamenii din Republica Moldova se îndepărtează deja de geopolitică, deși este prezentă și își fixează speranțele în primul rând pe direcția socio-economică", a conchis interlocutorul.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Alegătorii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Rezultatele după procesarea a 100 % din procesele verbale

Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova