CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a anunțat pe pagina sa de Facebook că întreaga conducere a formațiunii, președintele și vicepreședinții și-au anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național.
„Tot astăzi Biroul Politic Național a decis convocarea Congresului partidului pentru data de 5 septembrie curent, unde va fi aleasă o nouă conducere a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Această decizie a BNP va fi pusă pe agenda Consiliului Politic Național, care vi fi convocat în zilele ce urmează”, a scris Andrei Năstase.
Politicianul a precizat de asemenea că interimatul funcției de președinte al partidului va fi exercitat de către vicepreședintele Dinu Plângău până la alegerea noii conduceri.
Precizăm că Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, acumulând doar 2,33% dintre voturi, în vreme ce pentru a trece pragul electoral și a intra în Parlament sunt necesare cel puțin 5%.
Ieri, tot din cauza înfrângerii la alegerile parlamentare, și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului Bălți Renato Usatîi.
Blocul său a obținut la Bălți doar 22,69%, clasându-se pe locul trei după Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care au obținut 40,17% și Partidul Acțiune și Solidaritate care a acumulat 27,34%.
„Voi știți că eu m-am ocupat de oraș, dar locuitorii orașului au arătat că nu-și doresc asta, ci își doresc politică. (...) Orice politician trebuie să respecte opinia oamenilor”, a spus Usatîi.
În țară, Usatîi a acumulat doar 4,1%, în vreme ce pentru a trece pragul electoral este nevoie de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri electorale.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Alegătorii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.
Rezultatele după procesarea a 100 % din procesele verbale
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat.