CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Roman Mihăeș susține că un cuvânt greu de spus în procesul de vot au avut pandemia și criza economică care au aruncat țara în haos.
„Așteptarea s-a îndreptat către Maia Sandu. Oamenii au văzut în Maia Sandu salvatorul. Mitul salvatorului a jucat rolul în acest proces electoral. Oamenii nu au mai atras atenția la nuanțe, s-au concentrat pe un singur proiect”, a remarcat analistul politic în emisie la Radio Sputnik Moldova.
PAS-ului nu i-au ajuns doar patru mandate pentru a avea o majoritate constituțională în noul Parlament.
„Chiar dacă majoritatea sondajelor arătau o victorie clară a PAS-ului, niciunul nu a prevăzut o victorie atât de categorică. S-a prăbușit un întreg segment electoral de centru-dreapta și de centru. Dacă ne orientăm că PDM-ul a avut 24% în 2019, întreg acest segment electoral s-a dus la PAS. Dacă ne orientăm că PPDA, care a mers cu PAS împreună în 2019, iarăși nu a trecut în Parlament, acest segment electoral a trecut la PAS”, a menționat Mihăeș.
Expertul a remarcat că acum Partidul Acțiune și Solidaritate are o sarcină dificilă.
„Ei spun că preiau o țară în moarte clinică. Dacă mergem pe această idee, ei trebuie să o resusciteze prin efort conjugat. Chiar dacă are o anumită experiență la guvernare, ne aducem aminte că Maia Sandu a fost prim-ministru și o parte a echipei PAS a fost deja implicată la guvernare, dar a fost o perioadă scurtă de timp și a fost și controversată din punct de vedere al mai multor aspecte. Din acest punct de vedere, ar fi mai bine dacă PAS ar accepta să preia anumiți experți, anumiți tehnocrați, specialiști și de la alte partide sau chiar din afara partidelor”, a remarcat Roman Mihăeș.
Misiunea care stă acum în fața formațiunii PAS este de a găsi oameni competenți pentru funcții cheie în stat.
„Eu nu cred că PAS-ul poate acum acoperi câteva sute de funcții de top. Dacă PAS-ul preia guvernarea și se schimbă toată conducerea în toate ministerele, în toate departamentele, e nevoie de 200-300 de oameni într-o lună de zile să-i instaleze în funcții. Și eu cred că asta este o sarcină complicată astăzi pentru PAS”, a spus analistul.
Potrivit CEC, prezența la vot în cadrul scrutinului de ieri a fost de peste 1 477 574 de alegători, ceea ce reprezentă 48,41% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.
În noul Legislativ, PAS va avea 63 de mandate, BECS - 32 de mandate, dintre care 22 PSRM și 10 PCRM, iar Partidul ȘOR - 6 mandate.
Cum vor fi distribuite mandatele în Parlament
© Sputnik
Rezultatele după procesarea a 99, 86 la sută din procesele verbale
Comisia Electorală Centrală urmează să mai proceseze procese verbale de la trei birouri electorale.