CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. Peste 100 de cazuri de abateri de la norma în cadrul procesului de vot au fost înregistrate până la ora 16:30 de la începutul scrutinului electoral. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, în cadrul unui briefing de presă.
”Un concurent electoral a sesizat Poliția cu privire la o pretinsă transportare a alegătorilor în Italia. Poliția a înregistrat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor. Zece cazuri de corupere a alegătorilor- în Bender și Drochia au fost câte două cazuri și 19 cazuri de transportare a alegătorilor în Bender, Fălești, Florești, Rezina”, a spus Marin Maxian.
Șeful adjunct al IGP anunță că peste 6 000 de inspectori asigură ordinea publică pe parcursul zilei de astăzi.
”Poliția a fost sesizată în șapte cazuri de corupere a alegătorilor. Am înregistrat 14 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, unii din ei au publicat și pe rețele. Acestea sunt încălcări în urma cărora persoanele vizate vor fi pedepsite corespunzător”, a declarat Marin Maxian.
Astăzi, 11 iulie au loc alegerile parlamentare anticipate. În diasporă au fost deschise 150 de secții de votare. Acestea vor fi deschise între orele 07:00 - 21:00 (ora locală din fiecare stat).
Primele rezultate la alegerile parlamentare din Moldova
Primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare vor fi anunțate după închiderea secțiilor de vot, de Comisia Electorală Centrală (CEC) la ora 22:00.
Alegeri parlamentare: Procesele verbale cu rezultatele votării
Procesele-verbale cu privire la rezultatul votării vor trebui să fie transmise către CEC nu mai târziu de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare.
Până la 20 iulie 2021 inclusiv, Comisia Electorală Centrală va transmite către Curtea Constituțională documentele electorale privind organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și rezultatele totalizării voturilor pe țară.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte va confirma sau infirma legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. Moldovenii aleg astăzi deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a.
Acest scrutin este organizat anticipat după ce Parlamentul de legislatura a X-a a fost dizolvat de președintele țării, Maia Sandu. Decretul de dizolvare a fost semnat de Sandu pe 28 aprilie.
Cine sunt candidații la alegerile parlamentare din Moldova 2021
Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent.
Au fost admiși să participe la alegeri următorilor actori politici, dispuși în funcție de numărul de ordine în buletin:
Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova