Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de veridice sunt sondajele de opinie realizate în prag de alegeri: Ce spun politologii

În acest sfârșit de săptămână, cetățenii Republicii Moldova își vor alege deputații în noul Legislativ. Recentele sondaje de opinie au arătat că în viitorul Parlament ar accede doar trei partide. Iată cum comentează aceste rezultate politologii.
Sputnik
În cadrul emisiunii "Logica Puerii", directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice din Republica Moldova, doctorul habilitat în politologie Victor Juc a declarat că, deși sondajele în prag de alegeri sunt lăudate de către unii și criticate de către alții, totuși publicarea rezultatelor acestor studii este o chestiune absolut necesară într-un stat democratic, pentru că vizează dreptul oamenilor la exprimarea opiniei.
În același timp, nu trebuie absolutizate sondajele, pentru că sunt diferite aspecte ce țin de metodologie, eșalonare și alți factori ce arată că nu este neapărat ca rezultatele sondajelor să coincidă cu cele ale alegerilor, susține Victor Juc.
"Sondajele sunt necesare. Oamenii care doresc să se ghideze după sondaje nu au decât să o facă. Însă, să nu uităm și de caracterul manipulator al sondajelor în general. Nu este exclus ca să fie prezentate și unele date pentru a influența votul în favoarea unui partid", a declarat politologul.
De menționat că potrivit recentului sondajului realizat de compania iData împreună cu Institutul de Politici Publice, în următorul Parlament ar putea ajunge doar trei partide. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „ȘOR”.
Lista finală a candidaților la alegerile din 11 iulie
Din numărul total al alegătorilor deciși, 43,5% ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, iar pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 32,5%. Pentru Partidul Politic „ȘOR” și-ar da votul 7,8% dintre alegători. Pe locul patru se clasează Blocul Electoral „RENATO USATÎI”, dar, conform sondajului, acesta ar acumula doar 5,9 la sută dintre voturi, adică sub pragul de 7 la sută prevăzut de legislație pentru blocuri electorale. Sondajul a fost realizat în luna iunie 2021, cuprinzând respondenți din 96 de localități.
Un alt sondaj a fost prezentat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Conform rezultatelor, în următorul Parlament ar accede aceleași trei partide, doar că scorul potențial al acestora diferă de cel prezentat de iData. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 37,4%, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-ar alege cu 37,1% dintre voturi, iar Partidul Politic „ȘOR” - 6,8%. Blocul electoral „RENATO USATÎI” nu ar intra în noul Parlament, pe motiv că ar putea acumula doar 5,5% dintre voturi. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 181 de persoane din 85 de localități și a fost realizat în perioada 21 iunie - 2 iulie.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova