Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile - una moare din cauza maladiei. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.
Medicii recomandă vaccinarea fetițelor, adolescentelor și tinerelor împotriva Virusului Papiloma Uman, iar femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani sunt îndemnate să efectueze screeningul de col uterin sau să facă testul papanicolau.
De fapt, HPV este cea mai răspândită infecție virală a tractului reproductiv, cauzând o serie de afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați, inclusiv leziuni pre-canceroase cu potențial de progresare până la cancer.
"Sunt îndemnate să se vaccinze cu prima doză toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani, indiferent de gen. Este un vaccin sigur, care protejează nu numai de cele mai frecvente tipuri de Papiloma Virus, care provoacă cancerul de col uterin, dar și de condiloamele genitale. Pentru persoanele care au vârsta între 9 și 14 ani, indiferent de gen, este necesară administrarea a două doze de vaccin, în intervalul minim de 6 luni, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de ani beneficiază de 3 doze, în intervalul de 0,1-2 și 6 luni. Tot ce trebuie să faceți este să vă adresați medicului de familie pentru programare", a precizat pentru Sputnik Moldova medicul de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul poate fi administrat concomitent cu alte tipuri de vaccin în două locuri anatomice diferite, inclusiv vaccinul împotriva COVID-19.
Într-un studiu realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în anul 2020, s-a constatat că 59 la sută dintre femeile chestionate nu au efectuat niciodată testul citologic. În același timp, doar 47% cunosc despre faptul că investigația previne cancerul de col uterin. De asemenea, numai 22 % au făcut screening-ul la inițiativa proprie. În celelalte cazuri, respondentele au fost îndemnate de medicii de familie și ginecologi. Studiul mai arată că majoritatea femeilor nu fac testul citologic din lipsă de timp și teama depistării celulelor atipice sau cancerului. Totodată, 23% dintre femeile care au fiice de aproximativ 10 ani au permis să fie vaccinate împotriva HPV.
Campania de vaccinare împotriva infecției cu Papiloma Virusul Uman se va desfățura până în data de 10 iulie 2021.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova