Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru moldovenii care muncesc în Germania: Iată ce drepturi vor avea

Pentru cetățenii moldoveni va fi mai avantajos și mai sigur acum să muncească în Germania. Aceștia vor beneficia de drepturi de muncă și sociale de bază.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Cetățenii moldoveni implicați în munci agricole sezoniere pe teritoriul Germaniei vor beneficia de aceleași drepturi de muncă ca și lucrătorii locali. Acest lucru a devenit posibil datorită semnării unui Memorandum de cooperare între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Moldovei și Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania.
„Semnarea memorandumului de cooperare va asigura un cadru de garanții legale pentru lucrătorii moldoveni, bazat pe echitate și condiții egale de muncă cu lucrătorii germani și va contribui la protejarea drepturilor acestora, în contextul desfășurării unei munci sezoniere agricole pe teritoriul Germaniei. Mulțumim părții germane pentru deschidere și colaborare, precum și Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru exprimarea intenției de a oferi suport în implementarea prevederilor memorandumului.”, a declarat secretarul de stat al Ministrului Vasile Cușca.
După cum precizează instituția, documentul va stabili un mecanism clar de recrutare, bazat pe principiul recrutării etice și va asigura legalitatea procesului de imigrație.
Societate
Undă verde la călătorii în Europa pentru moldoveni: Cum putem merge în UE
Memorandumul prevede o serie de garanții pentru viitorii lucrători, printre care: încheierea contractului de muncă cu angajatorul direct, garantarea șederii legale prin emiterea permisului de muncă, asigurarea condițiilor de muncă egale, oferirea asigurării medicale pe perioada angajării. De asemenea, documentul diplomatic le va oferi lucrătorilor moldoveni posibilitatea de a beneficia de concediu și asigurare socială, în cazul angajării de lungă durată sau angajării repetate a lucrătorilor moldoveni.
În afară de aceasta, memorandumul încheiat joi stabilește și un mecanism de protecție a cetățenilor Republicii Moldova în caz de nerespectare a drepturilor acestora.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova