Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus: SUA și aliații lor transformă Marea Neagră într-o zonă de confruntare

Drept motiv pentru aceste declarații au servit recentele incidente din Marea Neagră cu implicarea unui distrugător britanic și a unei fregate a Olandei.
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 iulie - Sputnik. Statele Unite ale Americii și aliații lor transformă Marea Neagră într-o zonă de confruntare militară, a declarat joi reprezentantul oficial al  Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova, în cadrul unui briefing.
Politică
De ce Rusia a răspuns dur la provocarea distrugătorului britanic?
După cum informează  RIA Novosti, reprezentantul special al secretarului general al Alianței pentru Caucazul de Sud și Asia Centrală James Appathurai, comentând anterior incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că NATO își va păstra prezența în Marea Neagră, în pofida poziției Rusiei .
„De fapt, zona Mării Negre este transformată în mod consecvent de către Washington și aliații săi dintr-un spațiu al cooperării,  care era edificat acolo, într-o zonă a confruntării militare. Acest lucru se face în mod deliberat, astfel încât încă o regiune a lumii, sub conducerea SUA, să devină instabilă și să prezinte o amenințare ", a spus Maria Zaharova.
Potrivit acesteia, nu există nicio îndoială că aceste manevre au „nuanțe antirusești evidente”.
Amintim că, pe 23 iunie, distrugătorul britanic HMS Defender a încălcat frontiera de stat a Rusiei în apropierea peninsulei Crimeea. Distrugătorul Defender a pătruns la trei kilometri distanță în apele interne în regiunea Capului Fiolente. Cele câteva avertizări transmise prin radio au fost ignorate, iată de ce nava de pază a serviciului de grăniceri al FSB a deschis un foc de avertizare, iar bombardierul flotei de la Marea Neagră Su-24M a efectuat lansări de bombe de avertizare de-a lungul direcției de mișcare a distrugătorului britanic (patru bombe aeriene
Rusia
De ce nava olandeză Evertsen nu a repetat “isprava” britanicului Defender?
Ministerul britanic al Apărării și cancelaria Guvernului susțin că nu s-a tras asupra distrugătorului  și el nu se afla în apele teritoriale rusești. De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia desfășura exerciții de tragere în Marea Neagră și a avertizat din timp „comunitatea maritimă” despre acțiunile sale. Însă un jurnalist care se afla la bordul navei britanice a confirmat că nava a intrat în mod deliberat în apele teritoriale rusești.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi în timpul Liniei Directe că incidentul a fost o provocare și a adăugat că nu doar britanicii, ci și americanii au luat parte la el. Șeful statului a adăugat că organizatorii au dorit să arate că nu respectă opinia cetățenilor din Crimeea. Putin a mai precizat că această provocare a avut loc imediat după summit-ul SUA-Rusia.  
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova