CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia Serghei Pikin a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce Moscova examinează posibilitatea livrării gazelor către țara noastră prin România. Expertul susține că acest itinerar este o alternativă la tranzitul prin Ucraina, având în vedere relațiile complicate pe care le are Gazpromul cu Kievul.
„Există Turkish Stream, există coridorul transbalcanic care funcționează în ambele direcții. De aceea, cu ajutorul acestui itinerar se va efectua livrarea de gaze. Este o alternativă la tranzitul ucrainean, de aceea toți consumatorii conectați la conducta transbalcanică sunt transferați de Gazprom la acest sistem de asigurare cu gaze”, a declarat Serghei Pikin pentru Sputnik Moldova.
Gazele naturale rusești ar urma să fie livrate prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău cel mai probabil începând cu 1 octombrie 2021. Anterior o declarație în acest sens a fost făcută pentru presă de către directorul companiei Transgaz din România Ion Sterian. Acest lucru va fi posibil dacă vor fi încheiate în termen lucrările la stațiile de comprimare a gazelor Onești și Gherăiești din România.
Ce se va întâmpla cu prețul gazului rusesc dacă acesta va ajunge în țară prin România
Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia susține că prețul gazelor naturale s-ar putea modifica, dacă acestea vor tranzita România. În plus, Serghei Pikin admite că în casele moldovenilor ar putea ajunge nu doar gaze din Rusia.
„Aici se pune problema formării prețurilor. România poate nu doar să-și vândă propriul său gaz extras, ci și gazul pe care ea îl cumpără mai ieftin, pentru că ea consumă mai mult decât Moldova și poate că există posibilitatea de a obține reduceri. Teoretic este posibil. Gazul nu are pașaport și nici cetățenie. El doar în contract poate fi atribuit unei țări. Orice ar fi, tranzitând coridorul transbacanic, gazul din Rusia poate fi amestecat pe drum cu cel extras din România”, a declarat expertul.
Poate oare Transnistria să rămână fără gaz, dacă livrările Gazprom vor fi făcute prin România?
Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică a fost întrebat în emisie la Radio Sputnik Moldova dacă nu cumva Transnistria ar putea rămâne fără gaz, în condițiile în care livrările nu se vor mai face prin Ucraina, ci prin România.
„Linia Ucrainei nimeni nu o demontează. Asta nu înseamnă că ea nu poate fi folosită, ci doar că volumul principal va fi transportat prin Turkish Stream, prin conducta transbalcanică etc. Nimic nu ne-ar împiedica să utilizăm această linie pentru Transnistria, dacă vor fi anumite impedimente în procesul de tranzitare prin Moldova”, a mai spus Pikin.
Expertul este convins că tranzitul prin Ucraina nu va fi suspendat complet, ci doar parțial.
„Eu cred că tranzitul prin Ucraina va fi păstrat, pentru că va exista o mare cerere. În plus, va trebui să existe rezerve pentru perioada în care sunt reparate alte conducte. Dacă va fi reparat Nord Stream, volumul se va mări. În plus, rezervoarele de gaze ale Ucrainei pot fi folosite pentru comercializarea gazelor, adică pot reacționa rapid în perioadele de cerere sporită. Trebuie să înțelegem că însăși Ucraina consumă gaz rusesc, chiar dacă el este european din punct de vedere juridic. Dar, trecând prin Ucraina, el se întoarce înapoi în regim revers”, a mai declarat pentru Sputnik Moldova directorul Fondului de Dezvoltare Energetică din Rusia.
Anual, Republica Moldova primește peste 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova