Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stația de epurare, în proces de reabilitare: Când va dispărea mirosul urât din Capitală

Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău a fost reabilitată în proporție de 80%. Riscul apariției mirosului urât ar putea fi redus considerabil.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Staţia de epurare a apelor uzate din Chișinău şi o linie nouă de tratare a nămolului au fost reabilitate în proporție de 80%. Totodată, majoritatea construcțiilor civile și lucrărilor de montare a noului utilaj sunt la o etapă avansată de finalizare. Într-0 postare pe pagina sa de Facebook, primarul Chișinăului informează că proiectul de reabilitare a Staţiei de epurare prevede construirea mai multor obiective tehnice noi, reabilitarea obiectivelor existente, precum și modernizarea echipamentelor tehnologice care urmează să asigure costuri operaționale reduse.
Societate
Mirosul neplăcut de la stația de epurare: Din ce cauză a reapărut - iată ce spune Ceban
Obiectivul forte al contractului este construcţia liniei noi de tratare a nămolului şi aplicarea procesului tehnologic de fermentare anaerobă a nămolului şi deshidratarea acestuia.
„În urma implementării acestor tehnologii moderne, urmează a fi inclusiv redus riscul apariţiei mirosului urât la obiectivele de pe teritoriul Staţiei de epurare, nemijlocit, prin tratarea mirosului persistent cu ajutorul biofiltrelor (sisteme de odorizare). Totodată, s-a reuşit punerea în funcţiune a primului decantor secundar din cele 7 planificate spre reabilitare, iar în prezent se desfăşoară activităţile de pregătire pentru punerea în funcţiune şi a celui de-al doilea decantor secundar”, menționează Ceban.
Valoarea contractului pentru lucrările de construcţie a Staţiei de epurare a apelor uzate din Capitală este de 24,2 de milioane de euro. Primarul mai spune că pentru a soluționa problema mirosului va fi construită o linie tehnologică de prelucrare a nămolului prin linia tehnologică de prelucrare a nămolului la Stația de epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău. Proiectul va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național.
Porivit specialiştilor, această metodă va permite ca cele 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul volumul să fie redus la 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate și fi ulterior utilizat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova