Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avem sau nu tulpina indiană în Moldova: Ce spun autoritățile din sănătate

Republica Moldova se află între două țări, unde tulpina indiană deja a ajuns, iar autoritățile admit că varianta Delta bântuie și în țara noastră. Astfel, mai multe probe au fost expediate la laborator pentru a afla adevărul.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov susține că în perioada estivală crește migrația populației și că este greu să urmărești cum anume se răspândește tulpina indiană a noului coronavirus.
Societate
Moldova cumpără 700 de mii de doze de „Sputnik V” - Când vor fi disponibile
Cert este că varianta delta a fost deja depistată în 93 de state, iar Igor Curov admite că și țara noastră ar putea fi afectată de varianta delta.
În cadrul conferinței săptămânale de la ANSP, Curov a menționat că mai multe probe au fost deja trimise în laboratoarele din afara țării pentru a depista dacă și în Moldova deja a ajuns tulpina indiană, care este mult mai contagioasă. 
„Prima partidă de probe au fost prelevate și au fost expediate în laborator. Așteptăm rezultatele din laborator și totodată menționăm că urmează ca să colectăm suplimentar probe de la persoanele suspecte pentru a confirma sau infirma prezența variantei Delta”, a menționat Igor Curov. 
Curov a menționat că măsurile de protecție privind răspândirea noului virus rămân valabile atât la intrarea în țară, cât și pe teritoriul ei. Astfel, prezentarea testului negativ la traversarea hotarului sau a certificatului de vaccinare rămâne a fi obligatorie pentru a preveni cazurile de import ce ar putea aduce cu ele și varianta Delta, susține Curov. 
Totodată, în context, secretarul de stat a îndemnat populația să se imunizeze, deoarece vaccinurile care sunt administrate în Moldova sunt sigur și eficiente și împotriva tulpinei indiene.
Societate
Vor fi impuse noi restricții? Avertismentul autorităților cu privire la tulpina indiană
„Avem dovezi că în Marea Britanie nu sunt pacienți spitalizați sau spitalizați în terapie intensivă din categoria celor vaccinați, chiar și cei care s-au infectat cu tulpina nouă. Cu părere de rău, cetățenii care nu s-au vaccinat fac forme grave și au un risc major ca să devină un pacient în terapie intensivă”, a precizat secretarul de stat. 
Conform datelor oficiale, până în prezent, 256 614 au fost infectate cu noul coronavirus. Totodată, 1 645 de persoane au adus virus din străinătate, iar celelalte cazuri au fost cu transmitere locală. 
Datele mai arată că de la începutul campaniei de vaccinare, 700 de mii de moldoveni au fost imunizați împotriva COVID-19, ceea ce potrivit autorităților, constituie 12,7% din populația țării. Din numărul total de persoane vaccinate, 47 la sută sunt femei și 53% sunt bărbați. 
Republica Moldova a recepționat 1 096 790 de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova